spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Očekuje se rast broja oboljelih od koronavirusa: U KCUS primljen pacijent s težim oblikom oboljenja

S dolaskom zime, kada češće boravimo u zatvorenim prostorima i kada se virus brže prenosi na veći broj osoba, očekuje se povećan broj oboljelih od koronavirusa!

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić, specijalist epidemiologije, kaže kako je u populaciji nekoliko podvarijanti omikron soja koronavirusa, čija je zajednička karakteristika da su zaraznije od prethodnih.

– Novi sojevi dolaze, oni su infektivniji od ranijih, ali redom daju lakše kliničke slike. Kao i kod dosadašnjih, kod pacijenata s kroničnim oboljenjima i pacijenata koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu povećan je rizik od komplikacija – kaže dr. Jurić.

Inače, prvi put nakon završetka pandemije u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) krajem prošlog tjedna primljen je pacijent s težim oblikom oboljenja, piše Avaz.

Radi se o prvom slučaju upale pluća kod pacijenta zaraženog virusom COVID-19 nakon završetka pandemije.

U narednom razdoblju očekuje se lagani rast broja oboljelih, ali ni u kom slučaju i pune bolnice kao u ranijim valovima.

– Simptomi su klasični. Imate kašalj, curenje iz nosa, povišenu tjelesnu temperaturu, a kliničkom slikom dominira teška malaksalost. Blaga klinička slika zbunjuje liječnike, ali pacijenti se žale na jaku iznemoglost. Preporuka je suportivna terapija, skidanje temperature, uzimanje lijeka protiv kašlja… To su još blagi simptomi da bi se uključili kortikosteroidi – ističe dr. Jurić.

Osobama s težim oblikom koje se prime na infektivne odjele uključuju se kortikosteroidi, antibiotici i ostala terapija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM