Srijeda, 23 lipnja, 2021

Obiteljsku mirovinu ubuduće će uživati i izvanbračni partneri

Pročitajte i ovo

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...

Hrvatska protiv Češke u borbu za osminu finala

Izbornik Zlatko Dalić jučer je najavio promjene u momčadi u odnosu na onu koja je istrčala na Wembleyju. Hrvatska će...

Vatreni pobjedom potiv Škotske sigurno prolaze u osminu finala

Večeras ćemo saznati koje ekipe prolaze dalje u osminu finala iz grupe D na Euru. Večeras se u Glasgowu i...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:

Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH uskoro će biti otklonjena diskriminacija prema osobama koje su živjele u izvanbračnim zajednicama, piše Večernji list BiH. Naime, prema zakonu koji je trenutačno na snazi, partneri koji žive zajedno, ali nisu vjenčani nemaju pravo na obiteljsku mirovinu.

Koga sve priznaje

Prema riječima federalnoga ministra rada i socijalne skrbi Veska Drljače, ovo Ministarstvo pripremilo je izmjene i dopune Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u okviru kojih i dopunu članka 69. (Članovi obitelji umrlog osiguranika). – Navedeni članak zakona dopunjen je tako što je i izvanbračnim partnerima omogućeno ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, uz preciziranje tko se smatra izvanbračnim partnerom – ističe Drljača. Kako dalje navodi, kod definicije izvanbračnog partnera propisano je da se izvanbračnim partnerom smatra osoba koja je kao takva definirana Obiteljskim zakonom Federacije BiH, a koja je svoj status utvrdila u odgovarajućem sudskom postupku. – Na taj način bit će izjednačena prava bračnih i izvanbračnih partnera prilikom ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu – zaključili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi. Naglasili su kako su već pribavljena potrebna mišljenja te će se poduzeti aktivnosti u cilju upućivanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u daljnju proceduru. Na diskriminaciju izvanbračnih partnera u odnosu na bračne partnere po pitanju uživanja obiteljske mirovine upozorio je i Ustavni sud BiH svojom presudom.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine, u Federaciji BiH su 9443 izvanbračne zajednice, od kojih 4580 bez djece, a 4863 s djecom. Međutim, kako kažu iz Federalnog zavoda za statistiku, parovi nisu upitani koliko dugo su u zajednici, tako da se ovaj broj uzima s rezervom jer parove koji žive zajedno manje od tri godine i nemaju dijete zakon ne priznaje kao izvanbračnu zajednicu.

Zakon i praksa

- Advertisement -

Naime, prema Obiteljskom zakonu Federacije BiH izvanbračna zajednica nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života ili kraće ako je u njoj rođeno dijete, a imovina koju su izvanbračni partneri stekli radom u izvanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom stečevinom i ona se po zakonu tretira kao i imovina bračnih partnera. Ipak, u praksi se često poteže pitanje dokazivanja izvanbračne zajednice, posebice ako partneri nemaju zajedničke djece. Stoga je, kako bi se izbjegle razne zavrzlame i peripetije, prijedlog pravnika da one osobe koje se odluče za ovakvu vrstu zasnivanja zajedničkog života pred općinom, notarom ili odvjetnikom naprave ovjerenu zajedničku izjavu o stupanju u izvanbračnu zajednicu.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo