Srijeda, 24 veljače, 2021

Obitelj Relota iz Petrinje došla u Busovaču: “Ovdje djeca mirno spavaju!”

Pročitajte i ovo

VIDEO | Pavle Gavrić nakon 17 godina iz straćare bez krova, uselio u nov kontejner

Pisali smo u više navrata o starcu koji ima 79 godina i živi u straćari bez krova u samo...

NASA-in rover večeras slijeće na Mars u krater nazvan po mjestu u BiH

Krater Jezero, nazvan tako po jednoj općini u Bosni i Hercegovini, bazen je širine 45 kilometara i nalazi se...

Počinje proizvodnja najatraktivnijeg električnog Volkswagena

Počela je proizvodnja prvih pretproizvodnih modela ID.5, dok se početak proizvodnje modela namijenjenih tržištu očekuju u drugoj polovici godine. Njemački...
Obitelj Relota u Petrinju je, iz Busovače, otišla prije četiri godine. Suprug Danijel tamo je radio, stoga je obitelj odlučila ekonomski emigrirati iz rodne Središnje Bosne. U Petrinji su, na kredit, kupili i obiteljsku kuću u kojoj su, do kobnog prosinca, odgajali svojih troje maloljetne djece.

U potresu koji je pogodio Banovinu, prije gotovo mjesec dana, na području Petrinje oštećeno je nekoliko tisuća objekata. Prema posljednjim podacima, prijavljeno je više od 45.000 oštećenja na objektima, a pregledano ih je više od 21.000.

Među njima i dom obitelji Relota, iz Busovače u Središnjoj Bosni.

Zbog nemilih događaja je najavljena gradnja novog privremenog naselja od oko 200 stambenih i poslovnih kontejnera. Naselje bi trebalo postati novo srce Petrinje, dok se ne izgrade novi objekti. No, što do tada?

Obitelj Relota u Petrinju je, iz Busovače, otišla prije četiri godine. Suprug Danijel tamo je radio, stoga je obitelj odlučila ekonomski emigrirati iz rodne Središnje Bosne. U Petrinji su, na kredit, kupili i obiteljsku kuću u kojoj su, do kobnog prosinca, odgajali svojih troje maloljetne djece.

- Advertisement -

U potresu, srećom, nitko nije ozlijeđen, no materijalna šteta koju je obitelj pretrpjela – godinama će se nadoknađivati.

U Busovaču su se vratili, jer kako kažu, nema smisla da se djeca smrzavaju u kontenjerima i improviziranim smještajima, pod vedrim nebom. Tu imaju staru roditeljsku kuću, i na sigurnom su.

„Ovdje se djeca ne boje zaspati uvečer“, govori nam potresena majka troje djece, Sanja Relota.

U razgovoru za Dnevnik.ba,  Relota nam otkriva kako je situacija u Petrinji, i danas, još uvijek napeta i neizvjesna.

„Na kući nam je uništen krov, a oštećena je do ploče. Dobila je žutu naljepnicu, no nismo sigurni što niti kako dalje…“

Sanja napominje kako mnogi, i dalje, spavaju u autima, strahujući od novih podrhtavanja. Nemali broj obitelji napustio je Petrinju, zbog djece. Psihičko zdravlje stanovnika Banovine, trajno je narušeno kroničnim strahom od novih (i gorih) podrhtavanja. Ljudi koji su izgubili svoje bližnje, svoje domove i uspomene – samo žele biti na sigurnome.

Mališani obitelji Relota u Busovači mirno spavaju. U školu još uvijek ne idu, čekaju odluku iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBŽ, jer naime, u Petrinji su školu pohađali po osmogodišnjem planu i programu, dok se u Busovači nastava odvija po devetogodišnjem. Relote navode kako su to, trenutno, najslađe brige.  O Petrinji će, kažu, morati misliti poslije.

Trenutno im, dodaje, ne fali ništa, no gubitke, strah i bol – teško će nadići. Ističu, prije svega, da imaju ono najbitnije; jedni druge.

Sve dok je tako ni najveći potres – neće ih uzdrmati!

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Hrvat iz Goražda Edim Fejzić osuđen zbog kupovine glasova

Općinski sud u Goraždu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Županijskoj skupštini Bosansko-podrinjske županije i...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo