Srijeda, 7 prosinca, 2022

Obilježena dvadesetdruga godišnjica zločina u Buhinim Kućama

Pročitajte i ovo

Dvadesetdrugu godišnjicu zločina u Buhinim Kućama Vitežani su u subotu obilježili s dužnim pijetetom, cvijećem, upaljenim svijećama i skrušenom molitvom na groblju Topala gdje je slavljena sveta misa zadušnica, a gdje je i pokopan najveći broj žrtava.

Uz rodbinu, prijatelje i suborce, to su učinili i predstavnici općinskih i srednjobosanskih županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici političke i izvršne vlasti općine Vitez Srednjobosanske županije, Federacije i BiH.

Prema ocjenama vojnih analitičara i zapovjednika HVO-a, 9. siječanj 1994. godine bio je jedan od najtežih dana u devetomjesečnoj obrani potpuno opkoljene i stalno napadane Lašvanske doline od višestruko brojnijih i bolje naoružanih postrojbi Armije BiH. Jer, tog 9. siječnja, pod okriljem maglovite noći, pripadnici elitnih postrojbi A BiH upali su u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza i među vojnicima i civilima napravili pravi pokolj. Opljačkano je i zapaljeno na desetke kuća i gospodarskih objekata, a među 27 poginulih i ubijenih vojnika i civila bila su i devetorica pripadnika PPN „Munje“, pripadnici HVO Travnik koji su uhićeni na spavanju, vezani žicom, mučeni i svirepo ubijeni.

Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i video dokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je, do sada, proces istrage pokrenuo. A tog tužnog i tragičnog dana, video zapisi inozemnih TV kuća – SNN-a, BBC-ija – civila, žena i staraca, koji leže ubijeni u dvorištima svojih zapaljenih domova, obišli su cijeli svijet. Uz 27 ubijenih vojnika i civila još tridesetak vojnika i civila je lakše i teže ranjeno. A borba je trajala samo nešto više od sat vremena.

Upadom u Buhine Kuće presječena je cestovna komunikacija Vitez – Busovača, a krajnji cilj napada bio je spojiti se sa svojim postrojbama u obližnjoj Vraniskoj i vojno presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela. A to bi, nedvojbeno, bio početak kraja obrane ove hrvatske enklave u kojoj je, u vrlo teškim uvjetima, živjelo oko 70 tisuća Hrvata, domicilni i prognanih iz Travnika, Zenice, Kaknja, Kotor Varoši…

Da bi u tim nakanama i uspjeli istovremeno su postrojbe A BiH na još nekoliko mjesta napale crte obrane Viteza, a najžešće s južne strane općine, na naselje Sofa gdje su u žestokim borbama, nadomak središta grada, poginula 4 pripadnika III bojne „Viteške“ HVO brigade, a dvadesetak ih je lakše i teže ranjeno. U obrani Sofe poginula su i dvojica istaknutih članova zapovjedništva ove bojne, Dragan Grabovac Galeša i Željko Matković.

Vitez.info

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vozač iz Viteza zadobio teške tjelesne ozljede i prebačen je na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo