spot_img
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHObilježena 30. godišnjica pogibije prvog pripadnika zeničkog HVO-a

Obilježena 30. godišnjica pogibije prvog pripadnika zeničkog HVO-a

U zeničkoj župi Čajdraš danas je obilježena 30. godišnjica pogibije prvog pripadnika zeničke Brigade HVO Zorka Žepačkića. Poginuo je na jajačkom ratištu 18. kolovoza 1992.godine braneći BiH od agresije JNA.

Pored Žepačkića iz zeničke župe Čajdraš živote na oltar Domovine položilo je još 26 hrvatskih branitelja, a među poginulima iz ove župe je i petoro civila među kojima je i dvoje djece. Jedno od njih i Dražen Čečura koji je s još sedam viteških mališana ubijen granatom Armije R BiH lipnja 93. u Vitezu.Obilježena 30. godišnjica pogibije prvog pripadnika zeničkog HVO- a.

Po riječima pukovnika Željka Ljubanića, jednog od zapovjednika Brigade HVO Jure Francetić Zenica ova je postrojba bila među najbolje ustrojenim, a njezinih oko tri tisuće priladnika dalo je ogroman doprinos obrani hrvatskog naroda u središnjoj Bosni ali i BiH gdje su bili sudionici svih važnijih oslobodilačkih operacija koje su BiH donijele mir.

”Bili smo organizirani u šest bojni i prisutni na svim ratištima počevši od jajačkog na kojemu smo imali prvu žrtvu Zorka Žepačkića, preko travničkog, a po izbijanju sukoba s Armijom R BiH i nakon progona iz Zenice branili smo svoj narod u Lašavnskoj i Lepeničkoj dolini te dalje na ratištim od Kupresa pa nadalje.

U obrani BiH poginulo je 135 pripadnika zeničke brigade HVO- a”, kazao nam je Ljubanić.

Obilježavanje 30. godišnjice pogibije prvog pripadnika HVO- a iz Zenice u Domovinskom ratu, dragovoljca Žepačkića, bilo je u znaku otkrivanja spomen biste vlč. Boži Markotiću, ratnom župniku župe Čajdraš i vojnom kapelanu Brigade.

Po riječima vlč. Tome Kneževića koji je rodom iz ove zeničke župe Markotić se očinski odnosio prema svim iz ovog kraja.

”Pomagao je svima, i katolicima i onima koji to nisu. Pripadnike HVO- a redovito bi obilazio prije odlaska na bojišnicu zadnji put prije smrti obišao ih je na Kupresu dok su se pripremali za Oluju” , kazao nam je vlč. Tomo Knežević koji je trenutačno na dužnosti ravnatelja Caritasa BiH.

Kao i mnoge Zeničane boli ga odnos općinske vlasti prema hrvatskim žrtvama ove općine.

“Dok su se Hrvati organizirali za obranu od srpske agresije, oni su cvijećem dočekivali tenkove JNA. Nikad nisu spomenuli prvu žrtve agresije u Zenici djevojčicu Mateu Jurić kao ni Zorka Žepačkića”, kaže vlč. Tomo Knežević. Posebno ogorčeni izdajom bošnjačkih političara i vojnog vrha koji su im zabili nož u leđa i protjerali s njihovih ognjiša su i bivši pripadnici zeničke Brigade HVO- a.

”Podla izdaja uz zarobljavanje bivšeg zapovjednik Živka Totića i njegove pratnje i progon je ono što smo doživjeli od dojučerašnnih saveznika. Ipak, ustrajali smo u obrani svojeg naroda i svake se godine okupljamo prisjećajući se naših piginulih ali i dorinosa Brigade obrani našeg naroda i BiH” , ističe Ljubanić.

U znak sjećanja na prvu ali i sve drug hrvatske žrtve Zenice vijence su ispred spomen obilježja u Čajdrašu položili članovi obitelji ubijenih, bivši pripadnici Brigade, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, hrvatski politički predstavnici te pripadnici postrojbi Oružanih snaga BiH. Misu za duše poginulih hrvatskih branitelja u župnoj crkvi u Čajdrašu predvodio je župnik vlč. Josip Šimunović.

Izvor: Artinfo.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti