Subota, 2 srpnja, 2022

Obilježena 29. godišnjica progona i zločina nad Hrvatima Travnika od strane Armije BiH

Pročitajte i ovo

Početak lipnja 1993. godine ostat će zauvijek upisan crnim slovima u povijest Hrvata općine Travnik. Tih su dana travnički Hrvati doživjeli nezapamćen progon i stradanja nezabilježena u novojoj povijesti.

Svetom misom zadušnicom, kod spomen obilježja na Bikošama, u naselju Maljine započelo je obilježavanje 29. godišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata, te početka agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Svetu misu na Bikošama predvodio je fra Fabio Badrov, uz koncelebraciju fra Velimira Valjana. Svetoj misi je prethodilo paljenje svijeća i polaganje vijenaca za ubijene žrtve.

Sveta misa zadušnica služena je i u župnoj crkvi u Brajkovićima. Iako je, kao i prethodnih godina, trebala biti služena kod spomen obilježja „Ovnak“ u župi Brajkovići, uslijed nevremena sveta misa je slavljena u župnoj crkvi. Misu je predalacio fra Zoran Livančić, župnik župe Dolac, uz koncelebraciju Krešimira Vukadina, župnika župe Brajkovići.

Neposredno prije nevremena i svete mise položeno je cvijeće kod spomen obilježja “Ovnak”, gdje je priatiglo pristiglo i oko 100 sudionika pješačkog pohoda od župne crkve u Novoj Biloj (ratna bolnica) do spomen obilježja na Ovnaku.

Obilježavanje još jedne tužne godišnjice završeno je služenjem svete mise zadušnice kod središnjeg spomen obilježja na Prahuljama, koju je predvodio fra Fabio Badrov, uz koncelebraciju župnika novobiljanske župe, fra Slavko Petrušića.

Svake godine, 8. lipnja, u Travniku se obilježava početak agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Agresija tzv. Armije BiH nije poštedila niti jednu od sedam travničkih župa. No, u lipnju 1993. godine posebno su stradale župe Guča Gora i Brajkovići. U samo nekoliko dana mučki je ubijeno 137 hrvatskih civila i branitelja. Njih 37 zarobljeno je u selima Bikoši i Manjine, a potom strijeljano. Do kraja rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a, stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina temeljetito opljačkana.

Za progon 19.600 Hrvata kao ni počinjene zločine i ubojstva hrvatskih civila, zatočenika ni pripadnika HVO-a nitko nije odgovarao.

Izvor: Vitez.info

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 14. Kroz godinu – 03. 07. 2022.

1. Danas je 14. nedjelja kroz godinu. Mlada je nedjelja. Mise su redovito. 2. U utorak je pobožnost sv. Anti....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo