Srijeda, 6 srpnja, 2022

OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OSNIVANJA POSTROJBE “TVRTKO II.”: Postrojba je brojčano bila mala, ali je iza sebe ostavila neizbrisive pozitivne ratne tragove

Pročitajte i ovo

Dvadeset i treća godišnjica osnivanja Postrojbe za posebne namjene (PPN) “Tvrtko II.” u subotu je svečano obilježena u Novoj Biloj. Svetu misu zadušnicu za poginule pripadnike ove postrojbe u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj, u ratu franjevačkoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić”, predvodio je fra Darko Udovčić.

Nakon svete mise, na travničkom ratnom groblju Prahulje, uz veliki spomen-križ preživjeli tvrtkovci položili su cvijeće i zapalili svijeće, a predvodili su ih ratni zapovjednici, bojnik Mato Lučić Mačeta i 90-postotni ratni vojni invalid pukovnik Zdravko Lovrinović.

Svetoj misi zadušnici nazočili su i visoki dužnosnici dva HDZ-a Travnika i SBŽ-a, te predsjednik Općinskog vijeća Travnika Niko Grganović. Svi su oni, također, obišli groblje Prahulje i uz spomen-križ položili svježe cvijeće te zapalili svijeće. Postrojba za posebne namjene “Tvrtko II,” bila je prva djelatna postrojba HVO-a na srednjobosanskom području. Braneći središnju Bosnu te hrvatski puk Lašvanske doline i šireg područja, borili su se najprije protiv srpskih oružanih snaga i tzv. JNA na području Travnika, Novog Travnika i Jajca, a poslije i protiv Armije BiH u čijim su se redovima borili i pripadnici zloglasne mudžahedinske postrojbe “El mudžahid” iz sastava 7. muslimanske brigade Trećeg korpusa Armije BiH.

Ova postrojba brojčano je bila mala, u prosjeku je imala šezdesetak branitelja, pa ipak iza sebe je ostavila neizbrisive pozitivne ratne tragove. Bila je sastavljena uglavnom od mladih Travničana, ukupno 19 ih je poginulo, a od dvjestotinjak pripadnika koji su prošli kroz ovu postrojbu, čak 95% ih je jednom ili više puta ranjeno.

Krajem 1993. postrojba je prestala s djelovanjem, a najveći broj njezinih pripadnika nastavilo se boriti za oslobađanje Bosne u sastavu novoformirane 3. gardijske motorizirane brigade “Jastrebovi” Hrvatskog vijeća obrane.

Zvonimir Čilić
Večernji list

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Jeste li znali? Poslodavac u FBiH je dužan omogućiti radniku četiri slobodna radna dana zbog vjerskih praznika

Poslodavac u FBiH dužan je radniku omogućiti odsustvo do četiri radna dana zbog vjerskih praznika od kojeg su dva...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo