OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OSNIVANJA POSTROJBE “TVRTKO II.”: Postrojba je brojčano bila mala, ali je iza sebe ostavila neizbrisive pozitivne ratne tragove

Dvadeset i treća godišnjica osnivanja Postrojbe za posebne namjene (PPN) “Tvrtko II.” u subotu je svečano obilježena u Novoj Biloj. Svetu misu zadušnicu za poginule pripadnike ove postrojbe u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj, u ratu franjevačkoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić”, predvodio je fra Darko Udovčić.

Nakon svete mise, na travničkom ratnom groblju Prahulje, uz veliki spomen-križ preživjeli tvrtkovci položili su cvijeće i zapalili svijeće, a predvodili su ih ratni zapovjednici, bojnik Mato Lučić Mačeta i 90-postotni ratni vojni invalid pukovnik Zdravko Lovrinović.

Svetoj misi zadušnici nazočili su i visoki dužnosnici dva HDZ-a Travnika i SBŽ-a, te predsjednik Općinskog vijeća Travnika Niko Grganović. Svi su oni, također, obišli groblje Prahulje i uz spomen-križ položili svježe cvijeće te zapalili svijeće. Postrojba za posebne namjene “Tvrtko II,” bila je prva djelatna postrojba HVO-a na srednjobosanskom području. Braneći središnju Bosnu te hrvatski puk Lašvanske doline i šireg područja, borili su se najprije protiv srpskih oružanih snaga i tzv. JNA na području Travnika, Novog Travnika i Jajca, a poslije i protiv Armije BiH u čijim su se redovima borili i pripadnici zloglasne mudžahedinske postrojbe “El mudžahid” iz sastava 7. muslimanske brigade Trećeg korpusa Armije BiH.

Ova postrojba brojčano je bila mala, u prosjeku je imala šezdesetak branitelja, pa ipak iza sebe je ostavila neizbrisive pozitivne ratne tragove. Bila je sastavljena uglavnom od mladih Travničana, ukupno 19 ih je poginulo, a od dvjestotinjak pripadnika koji su prošli kroz ovu postrojbu, čak 95% ih je jednom ili više puta ranjeno.

Krajem 1993. postrojba je prestala s djelovanjem, a najveći broj njezinih pripadnika nastavilo se boriti za oslobađanje Bosne u sastavu novoformirane 3. gardijske motorizirane brigade “Jastrebovi” Hrvatskog vijeća obrane.

Zvonimir Čilić
Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Smotra folklora - Srce Središnje Bosne

U subotu III. međunarodna smotra folklora „Srce Središnje Bosne“

Cobanica cuva ovce

Potražnja za pastirima: Nitko ne želi čuvati stoku za plaću od 1.500 KM