Obilježena 22. obljetnica 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

0
411
Polaganjem vijenaca pred spomen-bistom Mati Lučiću Maturici, u krugu istoimene vojarne u Kiseljaku, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina, služenoj u spomen na 54 poginula pripadnika 3. gardijske motorizirane brigade “Jastrebovi”, kao i sve poginule hrvatske branitelje središnje Bosne, te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, obilježena je 22. obljetnica osnutka “Jastrebova”.

Žrtvama poginulih branitelja, uz obitelji i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te bivše suborce i predstavnike Oružanih snaga BiH, poklonili su se i brojni hrvatski politički predstavnici na svim razinama vlasti, kao i predstavnici vjerskog, kulturnog i javnog života u SBŽ i BiH, piše Večernji list BiH.

Najbolji hrvatski sinovi

Nastala u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u središnjoj Bosni grčevito borio za goli opstanak, u siječnju 1994. godine 3. gardijska brigada “Jastrebovi” okupila je najbolje hrvatske sinove Lašvanske i Lepeničke doline. Nisu dugo čekali na prvi zadatak. Bile su to Buhine kuće u Vitezu, a potom i brojne druge akcije poput Zavrtaljke u Kiseljaku. Svega toga prisjetili su se i na 22. obljetnici osnutka bivši zapovjednici te pripadnici brigade. Na svečanosti u Kiseljaku ove su godine bila trojica zapovjednika brigade, brigadiri Mario Bradara i Dragan Vinac te pukovnik Marinko Jurišić. Brojni pripadnici “Jastrebova”, preustrojem, postali su dio hrvatske sastavnice današnjeg OS BiH. – Danas se prisjećamo naših poginulih pripadnika brigade, ali i svih koji danas u potrazi za boljim životom odlaze s ovih prostora zajedno s obiteljima. U ime svih koji su prošli kroz brigadu mogu kazati kako je bila čast biti pripadnikom ‘Jastrebova’, kao što je velika čast baštiniti tradiciju 3. gardijske brigade, istaknuo je pukovnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne.

Prilika za susret veterana

– Obljetnice su prilike za susrete veterana i bivših pripadnika brigade, a prije svega prilika prisjetiti se poginulih. Prilika je ovo podsjetiti i na povijesne činjenice, a jedna od njih je da su postrojbe HVO-a, uz pripadnike međunarodnih organizacija, najzaslužnije za prestanak rata u BiH, obranu hrvatskih prostora, stabiliziranje i izgradnju mira u BiH. Veliki dio zasluga u svemu što sam pobrojao pripada i “Jastrebovima”, jedne od 4 Gardijske brigade HVO-a u BiH, poručio je okupljenima na svečanoj akademiji brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH.

Okupljenima se obratio i general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, ujedno i izaslanik ministrice obrane BiH Marine Pendeš.

Jeleč je naglasio kako je ponosan na 2. pješačku bojnu sa sjedištem u Kiseljaku koja baštini uspomenu na 3. GB “Jastrebovi”. – Kroz OS BiH bivši “Jastrebovi” danas daju nemjerljiv doprinos na putu BiH k europskim integracijama i NATO-u kao što su u ratu dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskih prostora u središnjoj Bosni i BiH, istaknuo je general pukovnik Anto Jeleč.