Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Obilježavanje DANA PLANETA ZEMLJE 2022. – Može li se nešto učiniti ili je kasno?

Pročitajte i ovo

Kada je Dan planete Zemlje i zašto se slavi?

Dan planeta Zemlje je godišnja proslava koja se održava 22. travnja. Više od 193 zemlje organizira događaje za Dan planete Zemlje, a koordinira ih mreža Dana planeta Zemlje. Ciljevi događanja uključuju senzibiliziranje svjetske populacije o pitanjima okoliša i demonstriranje potpore za zaštitu okoliša.

Svake godine 22. travnja svijet prati Dan planete Zemlje. Obilježavanje ovog dana kao Dana planeta Zemlje je tradicija od 1970. godine. Početno obilježavanje Dana planeta Zemlje održano je na 100. obljetnicu rođenja Vladimira Lenjina. Ta slučajnost potaknula je glasine koje su taj događaj povezivale s komunizmom. Nakon što su glasine izblijedjele, datum je prihvaćen širom svijeta kao Dan planeta Zemlje. Dan Zemlje ekvinocijala pada na ožujak ekvinocij koji je oko 20. ožujka. Ovaj datum označava točan trenutak astronomskog izvora sjeverne polutke i astronomske jeseni južne polutke.

Tko se smatra osnivačem Dana planeta Zemlje?

Koncept Dana planeta Zemlje prvi je predložio John McConnell, mirovni aktivist koji je sudjelovao na konferenciji UNESCO-a održanoj 1969. u San Franciscu. McConnell je zamislio dan u kojem će biti poštovan mir i Zemlja, a on je predložio datum 21. ožujka sljedeće godine. Taj je datum naknadno odobren u proglasu koji je izradio McConnell i potpisao U Thant, tadašnji glavni tajnik UN-a. Mjesec dana kasnije, američki senator Gaylord Nelson stvorio je drugi Dan planeta Zemlje u obliku ekološke nastave koja je organizirana 22. travnja 1970. Nelson je pozvao Petea McCloskeya, republikanskog kongresmena koji je težio očuvanju, da bude njegov suradnik stolica. Nelson je inspirirao studentske anti-ratne pokrete dok je nastojao zaštititi okoliš kao nacionalni program. Nelson je kasnije dobio nagradu za predsjedničku medalju za slobodu. Denis Hayes je popularizirao događaj 1990. godine na globalnoj razini i potaknuo sudjelovanje 141 nacije.

Povijesna pozadina

Videozapis Dan planeta Zemlje namijenjen je svima koji su svjesni da je naš jedini dom, planet Zemlja, brojnim neprimjerenim aktivnostima čovjeka, kritično ugrožen i treba hitnu pomoć i radikalnu promjenu ponašanja svakoga od nas. Kadu su takve stvari u pitanju, ekološki problemi globalnih razmjera, često čovjek pomisli kako on sam tu ne može učiniti ništa! No, nije tako! Cilj videa je upravo osvijestiti činjenicu da svatko od nas može učiniti jako mnogo po ovom pitanju. Više nego što i misli. Prvo – tako da i sam djeluje, drugo – tako da bude primjerom ponašanja drugima koje će tako također potaknuti na djelovanje!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:MCP

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo