Novi val poskupljenja, evo što će sve poskupiti u listopadu

Urod gotovo svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, a mnogi proizvodi, poput kupusa, paprika ili krumpira, poskupili su i za 100 posto u odnosnu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše su poskupljenje povrća osjetili građani koji su se odlučili na pripremanje zimnice.

Poljoprivredni proizvođači smatraju da su za poskupljenja koja su već primjetna, a i za ona koja se najavljuju najveći krivci trgovci, koji sušu koriste kao razlog da povećaju cijene.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS kaže da su štete na povrću katastrofalne, i da su postojeći usjevi stradali između 40 i 60 posto. Teška situacija u povrtlarstvu, se kaže već odrazila na cijene poljoprivrednih proizvoda, a sve to je u konačnici dovelo i do toga da se u prodaji nađe i povrće s inozemnog tržišta što sve dodatno slabi povrtlarsku proizvodnju RS.

Prema njegovoj procjeni cijene će se u narednom periodu uvećati od 40 do 50 posto. Poskupljenje su najavili iz Udruženja pekara BiH, zbog slabijeg uroda kukuruza, a za Buku je to potvrdio Saša Trivić predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, mlinari su najavili poskupljenje brašna od 30 posto početkom listopada što će se odraziti i na cijene kruha.

Za sada kruh i pekarski proizvodi nisu poskupili. Početkom listopada znat ćemo i hoće li se najave mlinara obistiniti tako da ćemo tada znati i točne cijene kruha i pekarskih proizvoda, rekao je Trivić.

Da ćemo se tijekom jeseni susresti s manjkom stočne hrane, mlijeka, mesa što će dovesti i do rasta njihovih cijena smatra i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Također napominje da na cijene ne utječe domaća proizvodnja nego profiteri i prehrambeni lobi koji uvozi hranu. Kako je za federalne medije ovih dana izjavio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH višemjesečna suša će itekako utjecati na povećanje cijena svega.

Povrće je podbacilo, voće, sve, a mi nemamo poticaja koji bi nas zaštitili. Da bi opstao, poljoprivrednik mora povećati cijenu jer je mnogo manji prinos. Neizbježno je da će i meso poskupjeti, jer poskupljuje hrana za stoku. Sve vuče jedno drugo, istaknuo je Bićo.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, s druge strane nikako ne opravdava poskupljenje brašna i mesa jer kaže da su zalihe nabavljene mnogo prije suše i da bi država konačno trebala uvesti redu u ovu oblast.

buka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Promocija nove knjige Miroslava Tuđmana u Mostaru i Vitezu

Berači gljiva dnevno zarade više od 200 KM