Novi slučaj masovnog trovanja pasa u BiH, volonteri nalaze leševe i kod škola

0
213
Stanovnici Zavidovića pokrenuli su peticiju kojom traže od gradonačelnika kažnjavanje nepoznatih osoba koje su otrovale veliki broj pasa na ovom području, zbog čega su ove životinje uginule u najvećim mukama.

Na Facebook stranici udruženja “Njuškice” iz Zavidovića objavljene su snimke otrovanih pasa. Neki od njih su bili stari samo dva mjeseca. Otrov su stavljali u hranu pa i u kruh koji su gladni psi jeli, piše Klix.ba.

Pse u agoniji počeli su pronalaziti 26. rujna, a najveći broj leševa je bio u krugu Prve osnovne škole i vrtića. Mamce, tj. hranu s otrovom, pronašli su i u Novom Naselju, kod autobusne stanice i hotela Kristal u Zavidovićima. Slučajeve su prijavili policiji. Do sada su otkrili 13 leševa pasa.

“Potpisnici peticije traže od gradonačelnika Zavidovića i drugih gradonačelnika gradova u BiH i ovlaštenih osoba prema mjestu počinjenja kaznenog djela da. u suradnji s policijom i tužiteljstvom otkriju počininitelja kaznenog djela te da se isti sankcionira i bude primjer ostalim potencijalnim počiniteljima, a na taj način prevenira nehumano postupanje s životinjama koje je zakonski kažnjivo, a istovremeno nama na savjesti”, kazali su iz udruženja “Njuškice” koje radi na zbrinjavanju i udomljavanju pasa.

Izrazili su sumnju i da Općina Zavidovići želi likvidirati pse pod krinkom javnog poziva o uklanjanju i zbrinjavanju pasa lutalica na području ove općine, a u kojem se navodi kako se pod pojmom zbrinjavanja i uklanjanja pasa lutalica podrazumijeva adekvatan smještaj, potrebna oprema za čuvanje, hranjenje i zdravstvena njega pasa, veterinarsko-zdravstvena usluga i udomoljavanje. Pozvali su sve ljude da fotografiraju šintore koji odvode pse s ulica i da ih pokušaju zaštititi.

“Uhvaćeni psi neće vidjeti sklonište, niti dom, nijedan nikad nije, jer psu nestane trag isti dan kada je uhvaćen”, kazali su volonteri.

Osudili su mučenje i ubijanje ovih živih bića, a u cilju sprječavanja zaraze i daljnjeg eventualnog trovanja ljudi i životinja, apelirali su da se ovaj problem shvati ozbiljno i da se javnost upozna o ovom aktualnom problemu s kojim se bore udruženja za zaštitu životinja i pojedinci već duže vrijeme.

“Mučno i tužno je gledati uživo te slike i snimke patnje i ubojstva nedužnih živih bića koja stradaju zbog pojedinaca koji s umišljajem ubijaju životinje ili se radi o bolesnim osobama (za što je potrebno vještačenje u postupku) koje samostalno izvršavaju kaznena djela ili po naredbi druge osobe. Ovakve osobe predstavljaju opasnost i za ljude i životinje te je potrebno da se kriminalni profil osobe i njena kaznena djela osude što prije u cilju preveniranja daljnjih učinjenja kaznnenih djela od istog ili drugog eventualnog počinitelja ovog kaznenog djela”, istaknuli su.

Peticiju je do sada potpisalo oko 100 osoba koje su poručile: “Zaustavite ubijanje životinja!