Srijeda, 30 studenoga, 2022

Novi problemi za proizvođače malina: “Neki već odustaju i uništavaju malinjak, a evo što je uzrok”

Pročitajte i ovo

Ovakva situacija se već odrazila na planove proizvođača, tako da neki već odustaju i uništavaju malinjake.

Proizvođači malina na području Unsko-sanskog kantona ponovo su u problemima zbog toga što je trenutno stopiran izvoz na europsko tržište, kaže Enes Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK.

“Trenutno je situacija takva da otkupljivači ne mogu da izvezu otkupljenu malinu jer ne postoji interesiranje na tržištu. Što je tome doprinijelo, možemo samo da nagađamo, ali je sigurno utjecala ova globalna situacija i ekonomska kriza u svijetu”, kaže Mahmutović za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, otkupljivači su u proteklom periodu otkupili cjelokupan urod maline, ali je problem što malinarima nisu isplaćena sva dugovanja.

“Malina je sada u hladnjačama kod otkupljivača, a proizvođačima je isplaćen avans od pet do šest maraka po kilogramu, a dogovorena cijena je 10 maraka. S obzirom na situaciju, krajnje je neizvjesno hoće li biti isplaćen ostatak, jer otkupljivači su u velikim problemima”, kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija se već odrazila na planove proizvođača, tako da neki već odustaju i uništavaju malinjake.

“Očekivanja su bila da će i ovo biti dobra godina, nakon što je prošle došlo do revitalizacije proizvodnje, međutim globalna situacija ponovo gasi malinarstvo. Pitanje je tko će nastaviti, jer su troškovi proizvodnje značajno povećani zbog poskupljenja, a kako vidimo upitno je hoće li sve biti naplaćeno”, kaže Mahmutović.

Dodaje kako je pozitivno što je malina uvrštena u sistem poticaja, koji su već isplaćeni proizvođačima, ali ni to ne može da pokrije sve troškove. Inače, protekla godina je označila prekretnicu u ovoj vrsti proizvodnje na području USK, jer se povećala otkupna cijena, pa je tako proizvedeno oko 800 tona maline. Ipak, daleko je to još od onih zlatnih godina kada je Unsko-sanski kanton proizvodio oko 3.500 tona, a posljednje dešavanja prijete da ponovo reduciraju ovu oblast poljoprivredne proizvodnje.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo