Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Novalić: Mirovine će i dalje rasti, umirovljenici ostaju na vrhu prioriteta

Pročitajte i ovo

Uvećane lipanjske mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će isplaćene u utorak 5. srpnja, a riječ je o drugom uvećanju mirovina u ovoj godini.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u video poruci poručio je umirovljenicima da ostaju u samom vrhu popisa prioriteta i da će mirovine i dalje rasti.

Mirovine ove godine povećavamo drugi put. Zahvaljujući stanju naše ekonomije i Zakonu o PIO-u, u svibnju smo isplatili prvo povećanje, a sada smo i pred isplatom drugog. To će ukupno biti 11 posto za ovu godinu. Ali to neće biti kraj naše podrške za umirovljenike Federacije u 2022, poručio je premijer Novalić.

Prešli s riječi na djela

Podsjetio je i na provedenu reformu mirovinskog fonda u Federaciji BiH koja je omogućila stabilizaciju Fonda i redovnu isplatu mirovina, ali i na rast mirovina.

Sjećamo se, ne tako davno, da su mirovine rasle malo ili nimalo, a isplate drastično kasnile. Bilo je to vrijeme kad je Fond bio u dugu većem od 200 milijuna KM, nesigurnost je bila velika. Danas je Fond stabiliziran, mirovine rastu, isplaćuju se na vrijeme. Ovo su činjenice, kazao je Novalić.

Poboljšanje statusa umirovljenika uvršteno je kao prioritet ove Vlade.

Prešli s riječi na djela. Od 2020. godine mirovine se isplaćuju iz federalnog budžeta što znači da vam sad Federacija garantira redovnu isplatu. Zahvaljujući politikama ove Vlade koja je uspjela očuvati ekonomsku stabilnost i potaknuti rast, te ostvariti dovoljno visoke prihode možemo financirati povećanje mirovina u ovoj godini. S povećanjima smo počeli u ožujku 2018., tako je prosječna mirovina porasla za 31 posto, a minimalna za 35 posto, kazao je premijer.

Ispraviti nepravde i poravnati dugove

Dodao je da poboljšanje statusa umirovljenika ostaje u vrhu prioriteta ove Vlade.

Ono što mogu obećati je da ćemo nastaviti i dalje istrajno raditi na donošenju novih programa za ublažavanje posljedica poskupljenja. Svjestan sam da su danas umirovljenici postali dio najranjivijeg segmenta našeg društva. Želim to ispraviti, istaknuo je.

Održat ću riječ da poboljšanje statusa umirovljenika ostane do kraja na samom vrhu popisa prioriteta ove Vlade. Radit ćemo uporno potaknuti sviješću o tome da su umirovljenici izgradili ovo društvo i zemlju. Obveza nam je i cilj da ispravimo nepravde i poravnamo dugove prema našim umirovljenicima, ženama i muškarcima čiji je radni i životni vijek zauvijek utkan u korijen BiH. Nećemo vas zaboraviti, niti preskočiti. Dok je ove Vlade mirovine će i dalje rasti – to je moja obveza i to vam garantiram, poručio je premijer Novalić.

Za mjesec lipanj mirovine će primiti 428.746 umirovljenika, a potrebna sredstva za isplatu od 215 milijuna KM osigurana su u budžetu FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo