Četvrtak, 6 listopada, 2022

Novosti za umirovljenike – korisnike Federalnog zavoda MIO: Uvećanje mirovina i do 300 KM za neke?

Pročitajte i ovo

Brojni umirovljenici, korisnici Federalnoga zavoda MIO, ovoga mjeseca dobili su mirovine uvećane i do 300 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Kako se prijaviti

Riječ je o onim umirovljenicima koji imaju dio staža zarađen u Federaciji, a dio u Republici Srpskoj. Oni su ovaj mjesec, umjesto ranijih od 90 do 250 konvertibilnih maraka (ovisno o tome koliko su godina radili na području Federacije BiH) iz Zavoda MIO Federacije BiH, odnosno proračuna Federacije BiH, dobili po 424 konvertibilne marke mirovine.

Riječ je o iznosu minimalne mirovine u ovom bh. entitetu. Isti iznos nastavit će primati i u idućem razdoblju. Kako su potvrdili iz Zavoda MIO Federacije BiH, do početka rujna riješeni su, odnosno obrađeni svi pristigli zahtjevi koji su bili kompletirani, a koje su podnijeli korisnici razmjernih mirovina te im je pri isplati mirovina za kolovoz isplaćen novi iznos mirovine. Tom prilikom korisnicima razmjerne mirovine isplaćena je razlika od trenutka podnošenja zahtjeva. Kako su naveli iz Zavoda MIO Federacije BiH, oni koji još nisu predali zahtjeve – trebaju to učiniti, a uvjet za ostvarivanje prava je da žive na području Bosne i Hercegovine te da imaju isključivo razmjernu mirovinu iz Federacije BiH i Republike Srpske.

Inače, ispravljanje ove nepravde prema korisnicima razmjernih mirovina omogućile su nedavne izmjene i dopune Zakona o MIO. Pravilnik koji regulira ovo pitanje objavljen je 1. srpnja u Službenim novinama nakon čega je počela njegova primjena i donošenje rješenja.

Na službenoj web-stranici Zavoda MIO Federacije BiH objavljen je i obrazac zahtjeva koji korisnici razmjerne mirovine, a koji imaju razmjernu mirovinu iz Federacije BiH i RS-a, trebaju podnijeti, a na kojemu je navedena i potrebna dokumentacija koju uz zahtjev treba priložiti. Ponovili su kako izmjenama i dopunama Zakona o MIO pravo na isplatu razlike od zbrojenog iznosa razmjernih mirovina do iznosa najniže mirovine imaju isključivo korisnici koji su ostvarili razmjernu mirovinu kod Federalnog zavoda MIO i Fonda PIO RS-a, a koja je u zbroju manja od iznosa minimalne mirovine koju isplaćuje Zavod MIO Federacije BiH i koji imaju prebivalište na području Bosne i Hercegovine.

Mirovine iz inozemstva Budući da se s istim problemom susreće i velik broj umirovljenika korisnika razmjernih mirovina, koji osim rada u Bosni i Hercegovini imaju staž iz inozemstva, pokrenuta je inicijativa da se u idućem razdoblju i njima omogući primanje iznosa najniže mirovine u Federaciji BiH. Naime, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Husein Rošić kaže kako je razgovarao s određenim brojem umirovljenika koji imaju slične probleme, odnosno imaju dio staža zarađenog u Srbiji, Hrvatskoj (po nekoliko godina), a najveći dio stekli su u Bosni i Hercegovini, zbog čega će u idućem sazivu Parlamenta Federacije BiH najvjerojatnije izići sa zahtjevom za dodatnim izmjenama Zakona o MIO. Cilj tih izmjena bio bi da se prava i ostalih korisnika razmjernih mirovina koji imaju staž u inozemstvu izjednače s pravima umirovljenika u Federaciji BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Pronađena djevojčica iz srednje Bosne. Predana je roditeljima

Na području Olova je pronađena 16-godišnja djevojčica Sanja Dunđer, za kojom su tragali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo