Petak, 1 srpnja, 2022

Njemački ministar upozorio građane: “Naviknite se na visoke cijene”

Pročitajte i ovo

Građani i kompanije u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck.

“Morat ćemo i dalje očekivati visoke cijene”, rekao je Habeck u Berlinu, ističući da država ne može u potpunosti apsorbirati povećanje cijena energije, ni za tvrtke, ni za potrošače.

“To je gorka i teška istina”, dodao je ministar gospodarstva.

Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsjetio je.

“No, oni ne mogu – i ja ne mogu nikoga poštedjeti ove teške poruke – oni ne mogu spriječiti prenošenje cijena (na potrošače)”, rekao je Habeck nakon sastanka s udrugama malih i srednjih poduzeća.

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o opskrbi, s fiksiranim cijenama, rekao je. To znači da brojne tvrtke neće osjetiti posljedice sve do 2023. godine kada će cijene nekih proizvoda još više porasti.

Paket pomoći njemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za tvrtke.

No, izravne subvencije vezane su uz vrlo stroge uvjete, napomenuo je Habeck, dodavši da bi se za potporu prema procjeni njegovog ministarstva trebalo kvalificirati oko 4000 tvrtki, tek djelić ukupnog broja kompanija u Njemačkoj.

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar, osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo