spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Ništa od pregovora u Neumu • Čović potrošio svoj optimizam, Izetbegović ugodno iznenađen

U Neumu je u nedjelju bio zadnji dan pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u ovom gradu.

Poslije održanih sastanaka javnosti se obratio čelnik SDA Bakir Izetbegović. Istaknuo je da pregovori nisu završeni, te da će se nastaviti u Sarajevu sljedećeg tjedna.

U vezi s domovima naroda mislim da je stvar riješena i po pitanju funkcioniranja izbora člana Predsjedništva smo bili jako blizu. Svi smo uložili veliki napor. Ugodno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo zajednički stav, bili smo spremni iskočiti očekivanjima s hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni, rekao je Izetbegović, dodajući da će se vjerojatno pregovore nastaviti sami u Sarajevu ili negdje drugo.

Na trenutno se činilo, istaknuo je Izetbegović, da će završiti kompletan posao.

Ali idemo dalje. Što se tiče integriteta procesa, ono što će učiniti stvari uvjerljivijim, poštenje samog procesa, svi smo tu suglasni. Imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti, rekao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon završetka pregovora u Neumu kazao je da je on potrošio svoj optimizam, i da očekuje da se pregovori nastave u sljedećih sedam do 10 dana.

Određeni iskorak postoji, neki će kazati ostalo je još malo razlika, imamo jedan dobar osnov, sad smo imali konkretne inicijative, rekao je Čović.

Dodao je da je prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH prvi put došao i s bošnjačke strane. Istaknuo je da su oko Doma naroda FBiH i Predsjedništva BiH bili “jako, jako” blizu. Dodao je da je to blizu u istoj mjeri kako su bili blizu u lipnju 2021. godine.

Kako dalje, to je pravo pitanje, Ovaj format je završen. Ostalo je da pokušamo u 7 do 10 dana riješiti pitanja. Moj optimizam je potrošen u ovih šest mjeseci. S ovim ljudima nema više smisla raditi, istaknuo je Čović.

Rekao je da u osnovi sve ono što su stavili sebi u zadatak nisu uradili, te da ulazimo u izbornu godinu nepripremljeni za izborni proces.

O prijedlogu HDZ-a BiH za Dom naroda FBiH kazao je da se on zalaže za model 16+1, što bi u praksi značilo da se 16 izaslanika  po klubovima biraju po osnovu brojnosti.

Dodao je da je HDZ BiH predložio da ako se ne mogu izabrati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH koji biraju mandatara Vlade FBiH da se nakon određenog razdoblja raspišu novi izbori, s čim su se i drugi složili.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. rekao je da u Neumu nije ostvaren poseban napredak.

Nažalost, stvari su ostale prilično slične, jedno što je urađeno je da su identificirani problemi na jasan i otvoren način, ali nije bio prostora da se dođe do finalnog dogovora, rekao je Cvitanović.

Poslije održanih pregovora u Neumu javnosti su se obratili direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer.

Eichhorst je naglasila da su, između ostalog, razgovarali o unaprijeđenju izbornog procesa, te da su razgovori bili konstruktivni, dok je Palmer kazao da je na političkim čelnicima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe.

 

Moja poruka je da će se ovi razgovori nastaviti u sljedećim danima. Primarna svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za provedbe presude Eurospkog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, u kojima bi se eliminirala diskriminacija. Razgovarali smo i unaprijeđenju izbornog sustava. Odrađen je znatan posao. Razgovaralo se i o modelima izbora članova Predsjedništva, rekla je Eichhorst.

Zahvalila se svim političkim subjektima koji su došli i razgovarali. Poručila je da je ostvaren napredak po određenim pitanjima.

Najvažnije je da se razgovori nastavljaju, podcrtala je.

Slično je govorio i Palmer, koji se najprije zahvalio svim političkim čelnicima koji su im se pridružili u Neumu.

Svako su se mogli čuti glasovi ljudi koji su im rekli da to ne čine. Sama činjenica da su došli ovdje i da su sjeli zajedno razgovarati o teškim pitanjima govori koliko su posvećeni rješavanju ozbiljnih pitanja. Okončali smo ovaj vikend i ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja. Pitanja o kojima smo razgovarali neće jednostavno nestati sa scene. Osiguravanje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa koji je pravičan i koji podrazumijeva i odgovornost i integritet, je nešto čemu stremimo, poručio je.

Istaknuo je i odgovarajući model koji će Hrvatima u BiH omogućiti da imaju odgovarajuću zastupljenost u svim institucijama, te osigurat da su institucije vlasti u Federacije BiH dovoljno jake.

Ni jedno pitanje neće nestati sa scene i moraju se rješavati. A mi SAD i EU ćemo biti kao partneri u tom procesu, ali je na političkim čelnicima ove zemlje da ova pitanja dovedu do konačnog sporazuma i provedbe. Drago mi je reći da su stranke napravile pomak po pitanju integriteta izbornog procesa. Paket mjera koji će omogućiti veću transparentnost i integritet samog procesa i same provedbe izbora, je nešto što će jamčiti uspjeh, zaključio je Palmer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM