Četvrtak, 6 listopada, 2022

Ništa od odgađanja lokalnih izbora 2016. godine u BiH

Pročitajte i ovo

“Ideja oko odgađanja lokalnih izbora u BiH 2016. godine definitivno se može smatrati onom oko koje neće biti suglasnosti”, istaknuo je u razgovoru za Agenciju Anadolija Halid Genjac, član Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Odgađanje lokalnih izbora u BiH 2016. godine, ocijenio je Genjac, naime, bi podrazumijevala izmjene Ustava u FBiH i izmjenu određenih zakona u entitetu RS.

“To opet podrazumijeva puni konsenzus svih političkih stranaka koga u ovom trenutku nema u potpunosti. Samim tim ta akcija je nemoguća”, rekao je Genjac.

Član Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH smatra da “možda još ima prostora da se razmišlja da se lokalni izbori 2016. održe na mandat od dvije godine pa da se 2018. spoje na taj način sa općim izborima”.

“Ali, i ta ideja podrazumijeva određene intervencije u zakonima i ne znam hoće li se tu također, može postići suglasnost političkih stranaka. Tako da mislim da su u ovom trenutku kalkulacije stranaka i dnevno politički interesi otprilike onemogućili spajanje izbora”, ocijenio je Genjac.

Genjac koji je i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH naveo je kako tijekom priprema izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH neće doći do povećanja izbornog praga s tri na pet posto kako je zagovarano.

“Izborni prag ne možemo prihvatiti jer hoćemo adekvatno političko predstavljanje u entitetu RS. Mi se u velikom broju općina krećemo upravo oko tri posto, u Narodnoj skupštini RS oko četiri posto. Vrlo je rizično povećanje izbornog praga što se tiče našeg, bošnjačkog političkog predstavljanja u RS-u”, zaključio je Genjac.

Član Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH istaknuo je da “ima izgleda i ideja da se zatvore kandidacijske liste na izborima, te da se usuglasi značajan broj tehničkih popravki u smislu poboljšanja izbornog procesa”.

“Sve što je krupno, a što nije vezano za lokalne izbore kao što je presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić – Finci ostaje nakon općinskih izbora. U ovom dijelu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je vrlo zamršeno, a hitno rješavanje pitanja Statuta Grada Mostara. Mislim da će se tu najviše morati uložiti energije i spremnosti na kompromise”, smatra Genjac.

Naveo je da Gradski odbor SDA Mostara radi na inicijalnim prijedlozima.

“Imali smo sastanak rukovodstva SDA i HDZ BiH na kojem je zaključkom dogovoreno da gradski odbori rade na rješenjima i razgovaraju. Ako se približe rješenja, zaključeno je, da se ide sa zajedničkim prijedlogom prema Interresornoj radnoj grupi, odnosno prema Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je u razgovoru za Agenciju Anadolija.

Sastanak Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebao bi se održati 11. ili 12. siječnja kako bi se utvrdila rješenja koja će se uputiti u parlamentarnu proceduru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča Srećka Stipovića: Jesu li kamene kugle energetski portali vanzemaljske civilizacije!?

U Bosni i Hercegovini nalazi se desetine lokaliteta sa kamenim kuglama čiji misterij ni do danas nije razjašnjen. Dok neki...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo