Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Nikšić: Vlast se ne može formirati bez HDZ-a, ali može bez SDA

Pročitajte i ovo

Tvrdi da on i Izetbegović nisu razgovarali o kadrovskim rješenjima te je naglasio da je razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je potvrdio da mu je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponudio formiranje programske koalicije ove dvije stranke. Nikšić je razgovarao i s predsjednicima DF-a i HDZ-a Željkom Komšićem i Draganom Čovićem.

Istaknuo je ono što mu je poručio Komšić tijekom razgovora koji su imali nakon Općih izbora.

“On je smatrao da je rano da se o tome donose odluke. Čekamo konačne rezultate kada su u pitanju viši nivoi vlasti. Nisam čovjek koji prepričava što se dogovaralo, ali mogu potvrditi da je rekao da u Sarajevu neće ni sa SDA ni sa NiP-om. Vjerojatno da će tu (u Kantonu Sarajevo) biti opozicija, ali da će ostalim kantonalnim organizacijama prepustiti da donose odluke. Nakon što rezultati budu konačni, preostaje nam da ponovo razgovaramo”, izjavio je Nikšić za Televiziju Sarajevo (TVSA).

Konstatirao je da je na nivou Federacije Bosne i Hercegovine moguće formirati većinu bez SDA, ali ne i bez HDZ-a.

“Naravno da može bez SDA. Na različite načine može se formirati većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Ono što je evidentno kada su u pitanju Dom naroda Parlamenta FBiH i nominiranje rukovodstva FBiH nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta jeste da se većina neće moći napraviti bez HDZ-a”, napomenuo je.

Ocijenio je da je prije Schmidtove odluke o delegiranju u Domu naroda Parlamenta FBiH bilo moguće da stranke budu zamjenjive prilikom formiranja vlasti. Govoreći o razgovoru s predsjednikom SDA, istaknuo je ono što mu je ponuđeno tom prilikom.

“Gospodin Izetbegović i ja smo razgovarali. Na stolu smo imali konkretne ponude. O tome sam informirao organe SDP-a, Predsjedništvo SDP-a. Razgovaramo sa svima. Postoji ponuda da se napravi programska koalicija, postoje konkretne ponude, ali ne bih o tome”, kazao je Nikšić.

Tvrdi da on i Izetbegović nisu razgovarali o kadrovskim rješenjima te je naglasio da je razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

“Nismo došli dotle. Razgovarao sam i s gospodinom Čovićem, svakodnevno razgovaram sa Elmedinom Konakovićem (predsjednik NiP-a), Edinom Fortom (predsjednik NS-a), Semirom Efendićem (predsjednik SBiH-a), Fuadom Kasumovićem (predsjednik stranke Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad), Nerminom Ogreševićem (predsjednik NES-a). Kako ćemo doći do dogovora ako ne razgovaramo”, konstatirao je Nikšić.

Podsjećamo, predsjednik SDP-a je tijekom kampanje za Opće izbore na stranačkom skupu u Vogošći izjavio da SDP “neće spašavati SDA i vojnika Bakira”. To je poručio nakon indirektnog Izetbegovićevog poziva da koaliraju i nakon izjave bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije za televiziju N1 da je to partnerstvo već dogovoreno. No, Nikšić je ranije ovaj mjesec također za N1 naglasio za potencijalnu koaliciju SDP-a i SDA da “nemojte nikad reći nikad”, prenosi Klix.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Masno plaćaju noćenje u Ibrinoj sobi duhova (VIDEO)

Ibrahim Kargić iz Zenice poznatiji kao bh šeret "Tata čaršija" uveseljava ljude diljem svijeta svojim pošalicama i doskočicama. Međutim...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo