Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Nikola sadi povrće, a sanja vodu, plastenik i nasade

Pročitajte i ovo

Kriza je prilika

Mladi Nikola Radeljić iz Vinjana Donjih obrađuje za lokalne mogućnosti značajnu površinu od oko dva hektara, na kojoj proizvodi povrće – papriku rogu, krumpir i rajčicu. Kroz razgovor, naš sugovornik ne pokazuje pesimizam, štoviše, vjeruje kako je svaka kriza zapravo prilika.
Nikola je spomenuo i inicijativu koja je proteklih dana u ušima mnogih njegovih kolega po zanimanju. Riječ je o inicijativi Tonija Garca iz Prološca Donjeg, HSLS-ova vijećnika u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, da regionalna vlast sufinancira izgradnju bunara i bušotina za vodonatapanje poljoprivrednih površina. To bi moglo pomoći proizvođačima povrća i voća u određenoj situaciji jer kroz Imotsko polje još nije riješeno kvalitetno i stalno navodnjavanje. Upravo je Radeljić jedan od mladih koji budućnost svoje obitelji vidi u poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

 | Autor :

– Moj rad u poljoprivredi samo je nastavak tradicije u obitelji, od djeda, oca – i jednostavno to volim. Imam dva hektara obradivih površina koje obrađujemo obitelj i ja, imam svoj OPG, uredno državi podmirujem troškove i namjeravam proširiti proizvodnju. Tu je u prvom redu paprika roga, zatim krumpir, pa rajčica, lubenica. No san mi je plastenik i, ono najvažnije, još najmanje tri hektara novih nasada. S pet hektara mogao bih proizvesti nešto više od 60 tona kvalitetnog i zdravog povrća, i to je već posao. Nažalost, nemam svoje zemlje, a pogledajte samo oko mojih obradivih površina neobrađene hektare zarasle u korov i draču – priča Radeljić.
A ova inicijativa Garca za svaku je pohvalu jer, dok se sredi potpuno navodnjavanje polja iz akumulacije Ričice, proći će puno vremena, a s bunarima bismo, recimo, poljoprivrednici i ja, iz Prološca ili sa središnjeg dijela polja, riješili pitanje navodnjavanja. Ne treba tu puno bušiti u polju, voda je na svakom koraku.

Pun pogodak

– Eto, Garac je sa svojom ekipom pokrenuo i onu imotsku tržnicu, online prodaju naših poljoprivrednika. Pun pogodak. Ja sam, takoreći, na kućnom pragu prodao sve. Upravo nama poljoprivrednicima treba takav vjetar u leđa, iako cijelu svoju proizvedenu robu mogu bez problema plasirati – ne samo sadašnjih trideset tona. I to bez obzira na trenutačne prilike kada je gnojivo enormno poskupjelo. A da ne govorimo o plavom dizelu za naše strojeve… Zato podržavamo svaku dobru inicijativu da nam se pomogne jer odgovorno tvrdim da Imotsko polje može itekako kvalitetno opskrbiti zdravim povrćem ogroman prostor Dalmacije – veli nam Nikola Radeljić.
Toni Garac tvrdi da se mnogo priča o velikim projektima navodnjavanja, ali dok se oni ne ostvare, smatra da treba osigurati kvalitetnu pomoć poljoprivrednicima u izgradnji infrastrukture.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo