Utorak, 5 srpnja, 2022

Nijemci se boje rata

Pročitajte i ovo

Ovih dana se i iz Moskve čulo kako slanje oružja Ukrajini i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u korištenju teškog naoružanja “jasno povećava opasnost” globalnog sukoba, ali usprkos tome 55% upitanih “prije se ne slaže” s tvrdnjom kako bi (njemačka) “vlada trebala biti suzdržana kako ne bi postojala opasnost od napada”. Tek nešto manje dvojbe imaju i oporbeni kršćanski demokrati, piše Deutsche Welle.

Veću suzdržanost želi najviše pristaša Alternative za Njemačku (AfD) – 77%, dok upravo pristaše stranke nastale iz ekoloških i mirovnih pokreta sedamdesetih, stranke Zelenih, očito misle kako Kremlj “jedino razumije govor sile” i njih 78% zagovara njemačku pomoć Ukrajini. Ipak, kad je riječ o strahu od rata, tu su žene redovito opreznije: 73% upitanih žena boji se rata, a tek 51% muškaraca strahuje od eskalacije u međunarodni sukob.

50% za ovu koaliciju

I u ovom reprezentativnom telefonskom ispitivanju, koje je za udrugu njemačkih regionalnih postaja ARD 10. i 11. svibnja provela agencija Infratest dimap, sadržano je redovito pitanje o podršci političkim strankama.

Kad bi ove nedjelje bili izbori, za 2% bi pala podrška socijaldemokratima, na 22%, a za isti postotak bi narasla podrška Zelenima (20%), što je otprilike isto koliko su imali prošlog lipnja, tri mjeseca prije izbora.

Trenutna vladajuća koalicija još uvijek bi imala veoma tijesnu podršku od 50% jer su i Liberali izgubili jedan postotak, za koliko je pak narasla podrška stranci Ljevice – iako je i s ovih 4% ispod izbornog praga. Podrška kršćanskim demokratima je nepromijenjena i od prošlog ispitivanja je ostala na 26%.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Tražite posao? FIS Vitez zapošljava

Poduzeće FIS d.o.o. Vitez raspisalo je oglas za prijem radnika na poziciju - Voditelj transporta (m/ž) Pored zakonom propisanih uvjeta...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo