Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Nevjerojatno koliku je stočnu repu uzgojio na svom zemljištu!

Pročitajte i ovo

Divovska stočna repa, teška čak 13 kilograma, proteklih je dana izazvala veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama.

Uzgojena je na imanju Asifa Filana u selu Kopčići kod Bugojna.

Ova seoska privreda posjeduje registrirani obrt, odnosno farmu na kojoj su četiri krave i 140 ovaca, pa je i repa namijenjena za hranidbu životinja.

Iako su mnogi u nevjerici promatrali fotografiju Asifa s repom, za Filane ona nije bila iznenađenje.

Uzgajamo za vlastite, odnosno potrebe farme i prosjek njezine težine na našem imanju je 12 kilograma, a bude i težih. Najteža koju smo do sada izvadili, mislim da je težila 15 kilograma – kaže Alem Filan, Asifov sin i nositelj obrta.

Mnogi su komentirali kako ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na priču o djedu i repi, no Alem kaže kako nema tegobe prigodom vađenja plodova.

Lako se vadi jer je gotovo na površini, izvan zemlje. Kada je manja, onda je veći dio u zemlji, a kasnije ide lagano – objasnio je i otklonio sumnje onih koji su pomislili da je, kao u spomenutoj priči, bilo “povuci – potegni”.

U samom uzgoju, dodaje, nema ništa specifično. Sjeme kupuju u poljoprivrednoj ljekarni, a gnojidbu vrše ovčjim naporom.

Početkom oktobra izvadit će i ostalu repu iz zemlje, a Alem očekuje da bude i težih. Nakon vađenja, spremaju je u podrum. Ova koju su izvadili već je poslužila za obrok na njihovoj farmi.

Stočna repa, inače, potječe iz sredozemnog i atlantskog područja. Daje visok prinos lista i korijena. List se može koristiti prigodom vađenja, a korijen tijekom zimskog razdoblja. Dvogodišnja je biljka. U prvoj godini oblikuje veliki zadebljali korijen i glavu s lišćem, a u drugoj godini vegetacije razvija stabljiku s lišćem, cvjetove i plodove. U našim uvjetima sjetvu stočne repe poželjno je obaviti kada je temperatura zemljišta oko 4-5 stupnjeva celzijusa. To je zapravo kalendarski u ožujku, piše agroklub.com.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Gradsko kazalište mladih Vitez apsolutni pobjednik komedija festa u Bjelovaru

Dodjelom nagrada u nedjelju navečer završen je ovogodišnji Komedija fest u Bjelovaru. Članovi žirija bili su hrvatski glumci glumci Erna...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo