Nevjerojatan kirurški zahvat: Izvađena neeksplodirana granata koja je zaglavila ispod srca ukrajinskog vojnika

Ukrajinski liječnici uspješno su obavili vrlo delikatnu operaciju u kojoj su uklonili neeksplodiranu VOG granatu iz prsa ukrajinskog vojnika. Mladić je ranjen u teškim borbama u Bakhmutu.

„Granata se nalazila točno ispod srca ranjenog vojnika” – navela je Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane koja je objavila rendgensku fotografiju prije operacije i kirurga koji drži krvavu napravu nakon operacije.

BBC prenosi kako je operacija provedena bez upotrebe elektrokoagulacije – uobičajene metode u kojoj se električna struja koristi za kontrolu krvarenja tijekom operacije – jer bi “streljivo moglo detonirati u bilo kojem trenutku”.

Na objavi na društvenim mrežama stoji da se radi o VOG granati – komadu streljiva dugom 4 cm koji je ispaljen iz bacača granata i može prijeći oko 400 metara, a dizajniran je da eksplodira odmah iznad zemlje.

Operaciju je izveo iskusni vojni kirurg, general bojnik Andrij Verba, a u operacijskoj sali su dežurala dva pirotehničara. Jevgenija Slivko, savjetnica za informiranje zapovjednika medicinskih snaga u ukrajinskoj vojsci kazala je da se radi o 28-godišnjem vojniku rođenom 1994. godine.

„Neeksplodirani dio granate izvađen je ispod srca. Granata nije eksplodirala, ali je ostala eksplozivna. Ovakvih operacija nikada nije bilo u praksi naših liječnika. Pacijent je upućen na rehabilitaciju i njegovo stanje je stabilno. Mislim da će ovaj slučaj ući u medicinske udžbenike”, ocijenio je Anton Gerašenko savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

RH nakon ulaska u Schengen skratila radno vrijeme carinskih službi

Konobar ukrao 8.200 eura bakšiša pa uhićen na granici sa BiH