Nedjelja, 16 siječnja, 2022

Nedjeljne UZOR radionice za djecu u znaku razumijevanja važnosti zdrave i raznolike prehrane

Pročitajte i ovo

U organizaciji udruge UZOR iz Busovače i HUM-a u Središnjoj Bosni, ovu je nedjelju u Busovači održana interaktivna radionica za djecu. Na rasporedu su bile važne teme, prilagođene uzrastu polaznika interatkivnih radionica, o kojima su razgovarali i razmišljali.

Ove nedjelje posebno se razgovaralo o važnosti prehrane.

Pročitajte izvješće s radionica:

“U nedjelju, 26. rujna 2021. godine održana je interaktivna radionica za djecu uzrasta od 3 do 10 godina, u terminu od 10:00 do 13:00 sati. Druženje smo započeli kratkim međusobnim upoznavanjem jer se od sada sudionici mlađeg i starijeg uzrasta druže zajedno u jednom terminu, a nisu imali priliku ranije se upoznati.
Tema radionice bila je zdrava prehrana, a temu smo podijelili na četiri manje cjeline. Uvodni dio bio je razgovor o tome koja jela su nam najdraža kao i razumijevanje samog pojma zdrave prehrane. Ispitali smo što za njih znači jesti zdravo i krenuli dalje prema podjeli hrane na “zdravu” i “nezdravu”.

Slikovitim prikazima približili smo moguće posljedice pretjeranog konzumiranja nezdrave i brze hrane, istaknuli prednosti zdrave ishrane koja je presudna za naše zdravlje, pravilan razvoj, energiju i snagu. Nakon toga došli smo do podjele hrane kroz piramidu zdrave prehrane. Temelj piramide čini voda, nakon čega dolaze žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir. Nakon toga slijedi voće i povrće, zatim mlijeko i mliječni proizvodi, riba, meso, jaja, a na vrhu piramide su slatkiši i masti. Kako bismo što bolje zapamtili ovu podjelu odlučili smo je vizualno predočiti, ucrtati navedene kategorije a zatim iz kataloga iskružiti prehrambene proizvode i svrstati ih u našu piramidu zdrave prehrane. Prvo smo svi imali mogućnost iskružiti namjernice po izboru, a zatim zajedno ih lijepili i kategorizirali. Nakon izrade piramide, ponovili smo glavne obroke i međuobroke kroz dan i kratko razgovarali o njima. Sljedeća cjelina isticala je određena pravila pristojnog ponašanja za vrijeme jela i zajedno smo prošli kroz svako od tih pravila i pored spiska, slikovito ih prikazali kako bi svima bili predočeni na njima razumljiv i blizak način. Sljedeća vježba bila je jedna aktivnost iz svakodnevnog života koju nam valja zapamtiti, a to je pravilno serviranje pribora za jelo. Svatko od sudionika imao je priliku tako složiti tanjur, vilicu, žlicu, nož, čašu i salveticu za jelo. Aktivnost je praktična i najlakši način da iskustveno provedeno lakše zapamtimo.

U skladu s našom temom zdrave prehrane, za užinu smo pripremili domaće kruške, jabuke i grožđe, te banane i kekse. Preostalo vrijeme radionice nakon završene teme planirano je za aktivnosti poput prepoznavanja slova abecede s papira napisanih na kartonskoj rolni, igre pompon kuglicama za vježbu fine motorike, slagalice i igre asocijacija. Djeca mlađeg uzrasta također su pripremili štapiće s vatom bojeći ih raznim bojama koristeći vodene boje, koje ćemo iskoristiti sljedeći put u jednoj od aktivnosti.
Do sljedeće nedjelje, lijep pozdrav.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Busovača: Umrla Jela (Jozo) Krišto

Jela (Jozo) Krišto umrla je dana 16. siječnja 2022. godine u svojoj 81. godini života. Misa zadušnica i obred ukopa...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo