- Marketing -
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Nedjeljne UZOR radionice za djecu u znaku razumijevanja važnosti zdrave i raznolike prehrane

Pročitajte i ovo

Uskoro će biti omogućeno dvojno državljanstvo BiH i Njemačke?

Milijuni ljudi u Njemačkoj, među njima mnogi državljani Bosne i Hercegovine, moraju birati – ili državljanstvo koje već imaju,...

Nogometaši Travnika donijeli bod s gostovanja, ali su zapravo pobjednici

Veća vijest od same utakmice je događaj koji se zbio poslije iste. Nogometaši Travnika u okviru 10. kola Prve lige...

Na zapadu ništa novo

Sinoć je u pivnici Beer Bar održan 12. pub kviz koji organizira svima nam dobro poznati prof. Vedran Bagarić....
U organizaciji udruge UZOR iz Busovače i HUM-a u Središnjoj Bosni, ovu je nedjelju u Busovači održana interaktivna radionica za djecu. Na rasporedu su bile važne teme, prilagođene uzrastu polaznika interatkivnih radionica, o kojima su razgovarali i razmišljali.

Ove nedjelje posebno se razgovaralo o važnosti prehrane.

Pročitajte izvješće s radionica:

“U nedjelju, 26. rujna 2021. godine održana je interaktivna radionica za djecu uzrasta od 3 do 10 godina, u terminu od 10:00 do 13:00 sati. Druženje smo započeli kratkim međusobnim upoznavanjem jer se od sada sudionici mlađeg i starijeg uzrasta druže zajedno u jednom terminu, a nisu imali priliku ranije se upoznati.
Tema radionice bila je zdrava prehrana, a temu smo podijelili na četiri manje cjeline. Uvodni dio bio je razgovor o tome koja jela su nam najdraža kao i razumijevanje samog pojma zdrave prehrane. Ispitali smo što za njih znači jesti zdravo i krenuli dalje prema podjeli hrane na “zdravu” i “nezdravu”.

Slikovitim prikazima približili smo moguće posljedice pretjeranog konzumiranja nezdrave i brze hrane, istaknuli prednosti zdrave ishrane koja je presudna za naše zdravlje, pravilan razvoj, energiju i snagu. Nakon toga došli smo do podjele hrane kroz piramidu zdrave prehrane. Temelj piramide čini voda, nakon čega dolaze žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir. Nakon toga slijedi voće i povrće, zatim mlijeko i mliječni proizvodi, riba, meso, jaja, a na vrhu piramide su slatkiši i masti. Kako bismo što bolje zapamtili ovu podjelu odlučili smo je vizualno predočiti, ucrtati navedene kategorije a zatim iz kataloga iskružiti prehrambene proizvode i svrstati ih u našu piramidu zdrave prehrane. Prvo smo svi imali mogućnost iskružiti namjernice po izboru, a zatim zajedno ih lijepili i kategorizirali. Nakon izrade piramide, ponovili smo glavne obroke i međuobroke kroz dan i kratko razgovarali o njima. Sljedeća cjelina isticala je određena pravila pristojnog ponašanja za vrijeme jela i zajedno smo prošli kroz svako od tih pravila i pored spiska, slikovito ih prikazali kako bi svima bili predočeni na njima razumljiv i blizak način. Sljedeća vježba bila je jedna aktivnost iz svakodnevnog života koju nam valja zapamtiti, a to je pravilno serviranje pribora za jelo. Svatko od sudionika imao je priliku tako složiti tanjur, vilicu, žlicu, nož, čašu i salveticu za jelo. Aktivnost je praktična i najlakši način da iskustveno provedeno lakše zapamtimo.

- Advertisement -

U skladu s našom temom zdrave prehrane, za užinu smo pripremili domaće kruške, jabuke i grožđe, te banane i kekse. Preostalo vrijeme radionice nakon završene teme planirano je za aktivnosti poput prepoznavanja slova abecede s papira napisanih na kartonskoj rolni, igre pompon kuglicama za vježbu fine motorike, slagalice i igre asocijacija. Djeca mlađeg uzrasta također su pripremili štapiće s vatom bojeći ih raznim bojama koristeći vodene boje, koje ćemo iskoristiti sljedeći put u jednoj od aktivnosti.
Do sljedeće nedjelje, lijep pozdrav.”

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

TRAŽITE POSAO? AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za nekoliko radnih mjesta

AirVit d.o.o. Vitez objavljuje natječaj za sljedeće radno mjesto:   Instalater klimatizacije i centralnog grijanja - 3 izvršitelja Bravar -...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo