- Marketing -
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Neće biti povećanja cijena struje u 2019. godini

Pročitajte i ovo

Važna obavijest iz KRH Vitez

KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE VITEZ Vitez, Franšizni centar BiH, Poslovni centar 96 broj 2 tel. **387 30 719 200; e-mail: krh.vitez@mvep.hr   Vitez,...

U srijedu predstava “Tartuffe” busovačkih kazalištaraca

Mladi busovački kazalištarci idući tjedan će u kino dvorani Theatre u Busovači odigrati predstavu "Tartuffe". Predstava je na rasporedu...

Mladež HDZ BiH ŽSB posjetila Vukovar

U organizaciji Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ŽSB, proteklu subotu, 20. studenoga 2021. godine, organizirana je posjeta gradu heroju...
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) nije dala suglasnost JP Elektroprivredi BiH za povećanje cijena električne energije u 2019. godini.

Elektroprivreda BiH podnijela je u studenom FERK-u Prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge, prema kojem bi došlo do povećanja cijene električne energije za gospodarstvo u rasponu od 5,5 do 10,7 posto, dok bi cijena električne energije za kućanstva ostala ista.

Analizom dostavljenog prijedloga FERK je utvrdio kako prijedlog cijena ovog javnog elektroprivrednog poduzeća nije sukladan odredbama Privremenih opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH. Istaknuto je kako je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje te izbjegavati nagle cjenovne promjene za kupce u okviru univerzalne usluge,prenosi Fena.

Predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić kazala je kako je u ovom trenutku važno istaknuti činjenicu da kod ovog javnog opskrbljivača postoje izražena jako velika unakrsna subvencioniranja između kategorije kućanstva i treće i četvrte grupe iz kategorije “ostala potrošnja”, te s druge strane prve, druge i pete tarifne grupe iz iste kategorije.

– To znači da kupci iz kategorije potrošnje kućanstva i kupci iz treće i četvrte tarifne grupe kategorije “ostala potrošnja” imaju znatno nižu cijenu električne energije nego što ima prva, druga i peta tarifna grupa iz te kategorije, iako bi po naravi stvari te cijene trebale biti približno jednake – kazala je Pokrajčić.

- Marketing -

Dodala je kako ovaj prijedlog javnog opskrbljivača nije išao u smjeru smanjivanja unakrsnog subvencioniranja, nego je njime, naprotiv, unakrsno subvencioniranje povećano za otprilike 7,8 milijuna maraka.

Predsjednica Pokrajčić objasnila je kako u kategoriju “ostala potrošnja” spadaju kupci koji imaju priključak na niskom naponu, a nisu kućanstva i nisu javna rasvjeta.

– To su mali industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a imaju priključak na niskom naponu. Unutar ove kategorije razlikujemo pet tarifnih grupa i to ovisno o priključnoj snazi objekta i namjeni samog objekta – pojasnila je Pokrajčić.

- Marketing -
IZVOR:novum.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Večeras počinje manifestacija “Božić u Busovači”

❄ Sve je spremno za početak manifestacije „Božić u Busovači“ koja će zasigurno uljepšati početak Adventa i ove blagdanske...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo