Utorak, 5 srpnja, 2022

Najstarija Frama u Hrvata proslavila 30. rođendan

Pročitajte i ovo

Frama Humac proslavila je 5. lipnja 30. obljetnicu utemeljenja i djelovanja te je tom prigodom upriličeno veliko slavlje u župi Sv. Ante Padovanskog.

Program je počeo okupljanjem te svjedočenjem fra Franje Brbora, nekadašnjeg humačkog framaša, a framaši nisu mogli skriti sreću i ponos: “Ovo je naš veliki dan, iznimno smo ponosni. Različita su vremena rada i djelovanja kada se gleda naš razvoj. Za razliku od početka, danas nas je oko 120 i još 70-ak glasnika. Glasnici su tzv. mala Frama, budući framaši koji idu u posljednji razred osnovne škole i pripremaju se za odlazak u srednju školu i ulazak u Framu. Za proslavu smo pripremili poseban program, a uklopili smo je u devetnicu Sv. Anti. Naše slavlje uveličali su prijatelji i kolege framaši iz 15-ak hercegovačkih župa, tako da nas je ovdje oko 500. Zadovoljna sam našim radom, ukupnim odazivom mladih i u župi i u Frami”, kaže Ela Vučić, predsjednica Frame Humac.

Za proslavu ove obljetnice humački framaši izdali su monografiju i snimili himnu istog naziva Dođi, slijedi me!. Monografija je “spomenar našeg života u bratstvu Franjevačke mladeži(…), želimo na zanimljiv način, uz razne tekstove i fotografije, predstaviti našu Framu, njezine sekcije, rad i sve one trenutke franjevačke radosti, koje smo proživjeli i još proživljavamo(…)”, navedeno je, među ostalim, u monografiji, a kako prenosi vecernji.ba.

“Ovaj je dan prigoda da pogledamo što se sve dogodilo za ovih 30 godina, koji su plodovi našega rada. Doista vidimo da ih nije malo – od duhovnih zvanja, brakova sklopljenih unutar Frame. Darovi su veliki, milosti nebrojene i danas samo zahvaljujemo Bogu” ocjenjuje framaše fra Nikola Jurišić, njihov duhovni pomoćnik.

“Mnoštvo mladih je u ovih 30 godina prošlo kroz našu Framu Humac. Došao sam do zaključka kako je riječ o njih između 5000 i 6000. Hodočasnici iz Slovenije, kad su vidjeli ovoliko mladih, rekli su: ‘Pa vi imate budućnost.’ Mladi ovime pokazuju da je naš kraj živ, da ima duboke kršćanske korijene”, rekao je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Program proslave velikog jubileja završio je koncertom duhovne glazbe u izvedbi zbora sadašnjih i bivših humačkih framaša.

Inače, Frama Humac osnovana je 1992. zahvaljujući viziji i nadahnuću mladog svećenika fra Mladena Vukšića koji je, boraveći na studiju u Italiji, susreo mlade koji se okupljaju oko lika Sv. Franje Asiškog, te to iskustvo primijenio u Hercegovini. Time je ova Frama postala najstarija u BiH i općenito prva na hrvatskome govornom području, odnosno u BiH i Hrvatskoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Javni poziv za dostavljanje prijedloga manifestacija u povodu obilježavanja Dana općine Busovača

Načelnik Općine Busovača priprema donošenje Programa obilježavanja 16. avgusta/kolovoza - Dana općine Busovača. Navedenim povodom pozivaju se sva javna...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo