Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Naftni putevi BiH: Dolazi nam iz Rusije, ali sve prerađujemo u zemljama regije

Pročitajte i ovo

U protekla dva mjeseca cijene goriva u Bosni i Hercegovini dosegle su svoje povijesne maksimume, prelazeći na nekim crpkama i iznos od 3,50 KM/l za dizel. Trenutno se cijene dizela kreću između 3,01 KM/l do 3,26 KM/l.

Visoke cijene goriva u proteklim mjesecima zadaju glavobolju građanima Bosne i Hercegovine. Incijativa da se ukidanjem akciza djeluje na snižavanje cijena je propala ili formalno rečeno usmjerena na odlučivanje po “normalnoj” proceduri koja može trajati mjesecima.

Sva količina nafte koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu je sirova nafta porijeklom iz Rusije, tzv. Ural nafta. Kako u Bosni i Hercegovini ne postoji aktivna rafinerija nafte, u potpunosti smo ovisni o preradi nafte u Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji te kupovini u Sloveniji koja ne posjeduje rafineriju ali vrši trgovinu naftom.

Zanimljivo je kako je rat u Ukrajini djelovao na cijenu nafte tipa Ural. Naime, uobičajna je nafta Ural bila par dolara jeftinija od nafte tipa Brent (nafta iz Sjevernog mora). Međutim, nedugo nakon što je počeka ruska agresija na Ukrajinu i ruska nafta postala sve manje poželjna ta razlika je narasla na oko 35 dolara po barelu. Tako je naprimjer 18. travnja 2022. godine cijena Brent nafte bila oko 109 dolara po barelu, a Ural oko 71 dolara po barelu.

U travnju se generalno nastavio trend opadanja cijene Ural sirove nafte pa se ona u pojedinim momentima spuštala i ispod 70 dolara po barelu. U listopadu 2021. prosječna cijena ove nafte po barelu je iznosila 81.5 dolara i tada smo litar dizela u FBiH plaćali oko 2.40 KM/l.

Ono što predstavlja problem za bosanskohercegovačko tržište naftom je to da ne postoje domaća postrojenja za preradu nafte, te ne postoje interne rezerve nafte. Naftni terminali u Živinicama imaju kapacitet da čuvaju količinu goriva koju Federacija Bosne i Hercegovine iskoristi za neka tri dana.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji Bosne i Hercegovine za Klix.ba pojašnjava da je nemoguće očekivati da se samo na osnovu informacije da je pala cijena sirove nafte u toku par dana odjednom formira i cijena i na benzinskim pumpama kod nas.

“Rafinerijski ciklus traje dva mjeseca, nakon dva mjeseca ako je neko kupio naftu kad je bila jeftina i preradio je i prodao je nama onda možemo tek osjetit,” pojašnjava Bošković kako se formiraju cijene.

Imamo četiri dobavna pravca za naftu u Bosni i Hercegovini, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju i Sloveniju koja nema rafineriju ali trguje naftom i od tih dobavljač zavisi cijena nafta.

“Potrebno je da trend padanja cijene nafte potraje 15 dana do mjesec da bi se osjetio kod nas na tržištu ali treba uzeti da rafinerijski ciklus traje najkraće od 45 dana do dva mjeseca,” tvrdi Bošković.

Bošković je zabrinut da li će Bosna i Hercegovina u sezoni biti sigurna sa naftom.

“Pitanje je da li će se zatvoriti Yanaf (naftovod) rafineriji Pančevo i ona će ako dođe do embarga prvo snadbjeti srpsko tržište pa šta ostane za Bosnu i Hercegovinu,” kaže predsjednik Udruženja prometnika naftnim derivatima.

Ukoliko bi prestao uvoz nafte iz rafinerije Pančevo, u Bosni i Hercegovini bi bilo za 35 posto manje nafte na tržištu.

Bošković kaže kako su tražili od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da ukinu carine od 11 posto koja postoji na eventualni uvoz nafte iz Nigerije, Saudijske Arabije, SAD-a. Međutim još uvijek nisu dobili nikakav odgovor na to.

“To bi omogućilo moćnim trgovcima da nađu alternativne pravce snadbjevanja u toj sezoni koja će biti jako neizvjesna jer ovisi od intenziteta rata u Ukrajini, intenziteta sankcija i kako će zemlje u regiji koje su dobavljači na to reagirati,” govori Bošković.

Skoro 50 posto cijene nafte u Bosni i Hercegovini čine razna porezna davanja i to može biti način na koji vlast može da regulira cijenu nafte.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo