Na pomolu afera s turističkim vaučerima u FBiH, ekonomski analitičar tvrdi da se građane dovodi u zabludu

Turistički vaučeri trebali bi početkom kolovoza biti u ponudi građanima Federacije BiH, a na negativne elemente odluke Federalne vlade o izdvajanju pomoći turističkom sektoru ukazao je ekonomski analitičar Admir Čavalić. Upozorava da je na pomolu potencijalna afera.

Kao što je poznato, Vlada Federacije BiH 16. lipnja na ove godine je donijela odluku o izdvajanju pet milijuna KM u sklopu pomoći turističkom sektoru, od čega će dva milijuna maraka biti utrošena u vidu vaučera od po 200 KM za stanovnike u ovom entitetu, piše Klix.

Svi koji budu željeli dobiti taj novac trebaju rezervirati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM. To znači da bi građanin za taj rezervirani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio spomenutih 200 maraka.

Kupovina aranžmana i iskorištavanje vaučera vršit će se putem online platformi koje već nude aranžmane za putovanja i odmor.

Međutim, prema analizi ekonomskog analitičara Admira Čavalića, nekoliko je problema i otvorenih pitanja koja se jednostavno ne mogu zanemariti.

“Namjerno ili nenamjerno, građani FBiH se dovode u zabludu u vezi ‘turističkih vaučera’. Prije svega, u slučaju FBiH, za razliku od susjedne Srbije, nema ‘vaučera’, odnosno ne postoji, niti je planirano postojanje dokumenta koji bi se mogao zvati ‘vaučerom’, a koji bi jamčio građanima da mogu uživati u turističkih potencijalima koje nudi veći bh. entitet”, kaže Čavalić.

Shodno dostupnim informacijama, kako kaže Čavalić, imamo klasičan transfer sredstava ka pravnim licima, odnosno konkretno online platformama koje nude turističke aranžmane. Upravo su, kako naglašava, navedeni korisnici ovog programa, što se i decidno navodi “registriranim u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga.”

“Ako bi se zaista radilo o vaučeru, onda bi se oni izdavali u formi dokumenta (print ili elektronski) građanima, a koji bi ga onda mogli potrošiti shodno vlastitom izboru na turističku ponudu FBiH. Međutim, u našem slučaju se dva milijuna KM distribuira ka pravnim licima koji onda mogu napraviti diskont cijene turističkog aranžmana koji je samo dio njihove ponude. Riječ je o potpuno različitom konceptu i zbog toga smatram da ovo ne treba zvati ‘vaučerima’ jer tako dovodimo u zabludu širu javnost”, smatra Čavalić.

Problematičnim vidi i to što su se korisnici ovog transfera novca naveli i prije objave javnog poziva. Riječ je, kako je on ustvrdio, o korisnicima, odnosno platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH.

“To nas dovodi u potencijalnu aferu turističkih vaučera u okviru koje su se unaprijed naveli korisnici javnog poziva, i prije nego li je isti objavljen. Zamislite sada da se objave rezultati javnog poziva i dobijemo date korisnike? Na kraju, postoji opasnost od inflacije cijena turističkih aranžmana od online platformi. Ako je neki aranžman koštao 600 KM, sada će možda biti 800 KM, ali će se kroz nešto što se krivo zove ‘vaučerom’, spustiti na početnu cijenu od 600 KM. Vrlo je vjerojatno da do ovoga dođe. Sve u svemu, svjedočimo potencijalnoj aferi te je ako se tako promatra, nebitno što ovaj program kasni, odnosno što će se možda realizirati krajem ljeta”, zaključio je Čavalić.

Resorna ministrica Edita Đapo rekla je ranije za Klix.ba kako se nada da će sve zakonom određene procedure biti završene do kraja srpnja kako bi vaučeri bili operativni početkom kolovoza ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

David Beckham s pratiteljima podijelio kako uživa u Hrvatskoj…

Donosimo razrješenja i imenovanja svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji