spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaMAGAZINNa području Hutova blata počelo zimsko prebrojavanje ptica

Na području Hutova blata počelo zimsko prebrojavanje ptica

Projekt zimskog prebrojavanja ptica u organizaciji Ureda za istraživanje vodenih ptica, provodi se od 1967. godine

Područje Hutova blata i delte Neretve i ove je godine dio međunarodne akcije zimskog prebrojavanja ptica vodenih staništa, koje je počelo 7., a trajat će do 20. siječnja.

Projekt zimskog prebrojavanja ptica, u organizaciji Ureda za istraživanje vodenih ptica, provodi se od 1967. godine, piše Večernji list BiH. Taj međunarodni program danas pokriva više od 25.000 močvarnih staništa u više od stotinu zemalja u cilju prikupljanja podataka o brojnosti i promjenama populacije ptica vezanih za vodena staništa, koja su na svjetskoj razini najosjetljivija na ljudske aktivnosti, kako bi se odredila najvažnija područja za njihov opstanak i pripremila strategija zaštite, korištenja i upravljanja područjima i vrstama.

Zimsko prebrojavanje ptica u Bosni i Hercegovini počelo je 1998. godine. Prebrojavanje se održava u siječnju zbog toga što je do tog razdoblja završena jesenska migracija ptica vodenih staništa, koja u našim krajevima svoj vrhunac dostiže u prvoj polovini prosinca, dok već u veljači započinje proljetna seoba i formiranje parova za gniježđenje, objašnjavaju stručnjaci. Kada je riječ o brojenju ptica u Hutovu blatu, za to područje koristi se metoda prebrojavanja iz točke. Broje se sve močvarne vrste i grabljivice, a podaci se potom unose u formular koji, uz vrstu i broj jedinki, za svaku vrstu sadrži i dodatne podatke o vremenskim prilikama, načinu brojenja, ima li uznemiravanja ptica, npr. od krivolovaca.

Ovogodišnje prebrojavanje u Hutovu blatu, koje je u tijeku, vrše Park prirode Hutovo blato, LD Galeb , Ekološka udruga Lijepa naša , te Euronatur i Ornitološko društvo Naše ptice iz Sarajeva. Aktivnosti na prebrojavanju provode se u suradnji s Udrugom za zaštitu ptica Čaplja Čapljina, Neretva Delta Forum – Mostar, Referentnom grupom – Čapljina, Udrugom EHOO Čapljina, Društvom za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centrom za životu sredinu – Banja Luka, Centrom za održivi razvoj i ekologiju – Trebinje i Udrugom Naša baština iz Tomislavgrada.

Od Pere Zekušića, predsjednika LD Galeb Čapljina, doznali smo kako su ekipe koje vrše prebrojavanje na terenu, a nešto više o rezultatima i uočenim zanimljivostima znat će se sredinom idućega tjedna.

Radio Čapljina / Večernji list

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti