spot_img
Subota, 23 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBUSOVAČANa Petrovo će za svećenike biti zaređeni dvojica Busovljaka

Na Petrovo će za svećenike biti zaređeni dvojica Busovljaka

Katedrala Srca Isusova Sarajevo – 29. lipnja u 10:30

Na svetkovinu apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla u srijedu, 29. lipnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić za svećenike će zarediti devetoricu đakona.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju bit će ređeni: vlč. Josip Marković, vlč. Josip Papakvlč. Dino Mustafi i vlč. Paulo H. Coelho. Kandidati za prezbitere Franjevačke provincije Bosne Srebrene su: fra Ivan Stanićfra Marko Cvitkovićfra Mijo Ljubosfra Mislav Jozić i fra Zvonimir Batista.

Vlč. Josip Marković rođen 21. studenog 1996. u Žepču od oca Stipe i majke Dragice rođ. Mijatović. Dolazi iz župe Lug-Brankovići. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo je na KBF-u u Sarajevu, a diplomirao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Vlč. Josip Papak rođen 3. listopada 1997. u Mostaru od oca Ivana i majke Ružice rođ. Galić. Dolazi iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon završene osnovne škole u rodnom kraju sjemenište i gimnaziju pohađao je u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Nakon toga upisao je filozofsko-teološki studij na KBF-u u Sarajevu gdje je uspješno diplomirao u rujnu 2021. Za đakona je zaređen 24. listopada 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Vlč. Paulo H. dos Santos Coelho sin je Josea Manuela Coelha i Marlene Ameline dos Santos Coelho. Rođen je 1. lipnja1993. u Santo Andrei u Brazilu, kao prvo od dvoje djece. Neokatekumenski put upoznao je 2008. u Sao Paulu, gdje je sazrijevao njegov svećenički poziv. U listopadu 2011. ušao je u sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, diplomiravši 2018. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 2016. U službu čitača i akolite postavljen je 2017. Proveo je tri godine u pastoralnoj praksi i itineraciji u Svetoj Zemlji i u Južnom Jordanu. Za đakona je zaređen 28. listopada 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Vlč. Dino Mustafi sin je Mirsada i Jagode rođ. Galac. Rođen je 2. studenog 1989. u Zadru, kao prvo od troje djece. Neokatekumenski put upoznao je 2010. u Splitu, te je ondje sazrijevao njegov svećenički poziv. U rujnu 2013. pristupio je sjemeništu Redemptoris Mater u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na KBF-u u Sarajevu, gdje je diplomirao 2019. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 2017. U službu čitača i akolite postavljen je 2018. Proveo je tri godine u pastoralnoj praksi i itineraciji u Španjolskoj i u Srbiji. Za đakona je zaređen 28. listopada 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Fra Marko Cvitković rođen 27. kolovoza 1994. u Mostaru od oca Mate i Slavke rođ. Jozipović. Dolazi iz župe Doljani. Nakon završene osnove i srednje građevinske škole odlučio se za redovnički poziv.

Fra Ivan Stanić rođen je 4. siječnja 1996. u Kiseljaku od oca Marka i majke Nevenke rođ. Stanić. Dolazi iz župe Kreševo. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a srednju strukovnu u Kiseljaku gdje je i maturirao. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv.

Fra Mijo Ljubos rođen je 5. srpnja 1996. u Novoj Biloj od oca Žarka i majke Gordane rođ. Vujica. Dolazi iz župe Busovača. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom gdje je i maturirao. Poslije toga odlučio se za redovnički poziv.

Fra Zvonimir Batista rođen je 25. srpnja 1992. u Zenici od oca Marka i Nade rođ. Čobanović. Dolazi iz župe Busovača. Osnovnu školu završio je u Busovači, Srednju strukovnu školu Fojnica u Kiseljaku. Postigao je bakalaureat iz znanosti o okolišu (ekologije) na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Fra Marko, fra Ivan, fra Mijo i fra Zvonimir godinu postulature završili su u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukli su 12. srpnja 2015. u Busovači. Novicijat 2015./2016. proveli su u samostanu Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položili su 3. srpnja 2016. Iste godine upisali su se na Franjevačku teologiju u Sarajevu gdje su i diplomirali 28. lipnja 2021. Primili su službe lektorata i akolitata, a svečane zavjete položili 11. listopada 2020. u Kreševu. Za đakone su zaređeni 24. listopada 2021. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, osim fra Zvonimira koji je red đakonata primio 19. prosinca 2021. u samostanskoj crkvi na Gorici u Livnu.

Fra Mislav Jozić rođen je 12. rujna 1995. u Prozoru. Sin je Marija i Marine rođ. Mlakić. Dolazi iz župe Rama-Šćit. Osnovnu školu završio je u Ripcima, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom.

Franjevački habit obukao je 13. srpnja 2014. godine u Gornjoj Dubici. Godinu novicijata (2014.-2015.) proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu.

Prve zavjete položio je 5. srpnja 2015. Iste godine upisao je Franjevačku teologiju u Sarajevu. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete je položio 6. listopada 2019. u Vitezu. Završio je pet godina filozofsko-teološkog studija i diplomirao 2. listopada 2020. Red đakonata primio 19. prosinca 2021. u samostanskoj crkvi na Gorici u Livnu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti