spot_img

Na hodočašću u Saudijskoj Arabiji umrlo je više od 1000 ljudi. Zašto?

Unatoč upozorenjima saudijskog ministarstva zdravstva da se izbjegava izlaganje vrućinama i pije puno tekućine, mnogi su hodočasnici bili žrtve toplinskog udara

Ekstremne vrućine, prenapučenost i sanitarni problemi, loš prijevoz, hodočasnici bez dokumenata koji izbjegavaju vlasti, čak i kada im je potrebna pomoć te brojni stariji, nemoćni ili bolesni – sve su to razlozi velikog broja smrtnih slučajeva na hodočašću u u Saudijskoj Arabiji, piše u petak BBC. Više od tisuću hodočasnika umrlo je na hadžu koji se odvijao za vrijeme velikih vrućina, po podacima AFP-a objavljenima u četvrtak. Većina njih umrla je zbog ekstremne vrućine jer su temperature prelazile 51 Celzijev stupanj.

Unatoč upozorenjima saudijskog ministarstva zdravstva da se izbjegava izlaganje vrućinama i pije puno tekućine, mnogi su hodočasnici bili žrtve toplinskog udara.

Novinska agencija AFP citirala je arapskog diplomata koji je rekao da je 658 Egipćana umrlo na hodočašću, Indonezija je izvijestila o više od 200 mrtvih, a Indija je rekla da je umrlo njih 98.

Pakistan, Malezija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i iračka autonomna regija Kurdistan također su potvrdili smrtne slučajeve.

Tuniski predsjednik smijenio je u petak ministra za vjerska pitanja Brahimija Šaibija nakon kritika zbog smrti desetaka Tunižana koji su sudjelovali u hadžu.

SAD vjeruje da je umrlo i više Amerikanaca, izvijestio je Wall Street Journal. Prijatelji i rodbina traže nestale u bolnicama i objavljuju poruke na internetu.

Desetak zemalja objavilo je da je umro ukupno 1081 hodočasnik.

Prema nekoliko izvješća, loše upravljanje saudijskih vlasti pogoršalo je situaciju pa je došlo do problema s objektima određenima za hodočasnike.

Smještajem i objektima navodno se loše upravljalo, s prenatrpanim šatorima bez odgovarajućeg hlađenja i sanitarnih uvjeta, prenosi BBC.

Hodočasnici su često bili prisiljeni propješačiti velike udaljenosti po nesnosnoj vrućini zbog problema s prijevozom.

Više od polovice onih koji su umrli bili su neregistrirani hodočasnici i pridružili su se hadžu neredovitim kanalima, što im je uskratilo mogućnost pristupa klimatiziranim šatorima i autobusima, izvijestio je AFP.

Jedan od razloga za veliki broj smrtnih slučajeva svake godine na hadžu je to što mnogi hodočasnici tamo odlaze pri kraju svog života, nakon što su cijeli život štedjeli za hodočašće.

Mnogi stariji i bolesni također odlaze u nadi da će, ako umru, to biti tijekom hadža – jer se smatra blagoslovom umrijeti i biti pokopan u svetom gradu.

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki musliman koji si to može priuštiti obvezan je ispuniti tu vjersku dužnost barem jednom u životu.

Saudijska Arabija je posljednjih godina povećala sigurnosne mjere na hadžu, ali se još uvijek suočava s kritikama da ne čini dovoljno, posebno za neregistrirane hodočasnike. Ta se zemlja još nije očitovala o smrtnim slučajevima.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti