spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

NA DANAŠNJI DAN: Tuđman pisao Izetbegoviću- Zaustavite operacije u Busovači

U proteklim mjesecima objavili smo nekoliko tekstova potkrijepljenih arhivskom građom. Odlučili smo se na takav način prezentirati svoja razmišljanja o nekim, tužnim i teškim vremenima, prvenstveno ponukani potrebom da određene povijesne događaje iz Domovinskog rata u BiH i RH prikažemo onakvima kakvi su doista i bili, a ne oblikovani u nekakvim političkim kuhinjama u Sarajevu i prezentirani na način kako danas političko Sarajevo vidi istinu o tim vremenima.

Autor: A.S./Centralna.ba

Za bolje razumijevanje prenesenih poruka vrlo je važno staviti stvari u vremenski i prostorni kontekst, osobito za Hrvate u srednjoj Bosni čiji je cjelokupni vojni i politički vrh procesuiran pred međunarodnim i domaćim sudovima, dok za zločine druge strane, pojedinci ARBiH koji su odgovarali mogu “stati na prste jedne ruke“.

Istinu, ma kakva god ona bila niti jedan sud ne može krivotvoriti niti prikazati na način koji ne odgovara povijesnim činjenicama i okolnostima, kako je govorio blaženi Alojzije Stepinac, ona će uskrsnuti i pobijediti, istini se okovi ne mogu staviti.

Zbog pojačane aktivnosti cjelokupnog sarajevskog političkog i društvenom meinstreama kojim svjedočimo posljednjih dana o silovitim pokušajima etabliranja teze o UZP-u i genocidnim namjerama Hrvata u BiH u periodu od 1992.-1994. , a u koji su se uključili i plaćenici iz RH u liku i djelu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i sličnih, odlučili smo arhivske dokumente kojima raspolažemo učiniti dostupnim široj javnosti pa neka sami oblikuju svoja razmišljanja.

Do sada smo objavili tekstove pod naslovima;

  1. TKO JE LAGAO; Evo tko je crtao granice po BiH
  2. ARHIVSKI DOKUMENTI 1992.-1994.: Izetbegović preklinjao Tuđmana za Srebrenicu
  3. ARHIVSKI DOKUMENTI: Tuđman pisao Izetbegoviću 23.12.1993.; Zašto je ubijen Ante Vlaić – Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu doživio je kalvariju bez presedana u povijesti humanitarnih akcija
  4. ARHIVSKI DOKUMENTI; Izetbegović je HZ-HB i HVO legitimirao i legalizirao kroz Sporazum od 21.07.1992

Dokumenti koje objavljujemo uz ovaj tekst datiraju od 27.01.1993., građani Busovače dobro se sjećaju tog datuma, ubojstvo 35 pripadnika HVO i spaljena hrvatska sela, a dogodio se nepuna 3 mjeseca prije dobro poznatog slučaja u Ahmićima.

Godina UZP-a – Tuđman apelira na zaustavljanje operacija jer ista može do kraja zaoštriti odnose između Hrvata i Muslimana, poziva na zaustavljanje svih neprijateljstava između dvije vojske i da se osiguraju združeni napori prema zajedničkom neprijatelju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM