Srijeda, 28 rujna, 2022

Na bh. granicama evidentirano 6,5 milijuna putnika više nego lani

Pročitajte i ovo

Gužve u prometu, puni ugostiteljski i prodajni objekti – to je slika BiH i ovoga kolovoza.

Sve izgleda kao i u vrijeme prije pandemije, uglavnom zahvaljujući dijaspori koja godišnji odmor najradije provodi na rodnoj grudi, piše Večernji list.

Prema IOM-u, BiH ima najveći postotak svojih stanovnika koji žive vani u odnosu na ukupan broj stanovnika koji žive u državi, blizu 50 %.

Dakle, 1,7 milijuna građana BiH živi u inozemstvu. Najviše ih živi u zemljama EU, 57 %, odnosno nešto manje od milijun. IOM navodi da je BiH, uz Litvu i Latviju, među tri države u Europi koje su u posljednjem desetljeću doživjele najveći odljev stanovništva, više od 10 % stanovnika otišlo je živjeti vani tijekom posljednjeg desetljeća.

Ogroman broj njih tijekom ljetnih mjeseci stiže u BiH. Godišnje odmore najčešće planiraju prema nekim za njima važnim datumima u domovini. Kad su u pitanju Hrvati, oni često za odmor biraju vrijeme oko Velike Gospe. Prilika je ovo da se vide s rodbinom i prijateljima rasutim diljem svijeta – tako je i ove godine.

Nakon dva ljeta ovo je prvo za putovanja bez ikakvih ograničenja koja su bila na snazi zbog pandemije koronavirusa. Novinari Večernjeg lista provjerili su koliko je građana prešlo granicu BiH ove godine s posebnim osvrtom na srpanj i kolovoz.

Od početka ove godine do 9. kolovoza državnu granicu prešlo je ukupno 20.220.629 osoba, od kojih je na ulazu u BiH evidentirano 10.227.255 osoba, kazala je Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Prema njezinim riječima, od 1. srpnja do 9. kolovoza ove godine, državnu granicu prešle su 5.294.803 osobe (ulaz/izlaz), dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirana 4.550.381 osoba (ulaz/izlaz). Usporedbe radi, prošle godine, od 1. siječnja do 9. kolovoza, državnu granicu prešlo je 13.752.219 osoba, i to na ulazu u BiH evidentirano ih je 7.008.298.

Dakle, na granici je evidentirano 6.468.410 putnika više nego u istom razdoblju prošle godine.

S obzirom na turističku sezonu dolazi do povećanja prometa. Granična policija BiH poduzima sve mjere na smanjenju gužvi i čekanja na graničnim prijelazima, a svakako putnicima preporučujemo da se prije namjeravanog putovanja informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima i da koriste najbliže ili susjedne granične prijelaze s manjom frekvencijom prometa, naglašava Vican Bošković za Večernji list.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo