spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHMostar jedan od 10 najpoželjnijih turističkih gradova u Europi

Mostar jedan od 10 najpoželjnijih turističkih gradova u Europi

Na svečanoj dodjeli nagrada Wanderlust Travel Awards 2022., održanoj u Londonu, Mostar je okrunjen kao jedan od 10 najpoželjnijih turističkih gradova u Europi. Dodjelu je organizirao turistički časopis Wanderlust, a održava se u povodu turističkog sajma World Travel Market. Mladi Mostarci obično kažu da imaju sreću živjeti u najljepšem gradu, što i nije daleko od istine. Naime, Mostar je i službeno okrunjen kao jedan od deset najpoželjnijih turističkih gradova u Europi na turističkom sajmu World Travel Market u izuzetno jakoj konkurenciji, kazao je za op.bhrt.ba savjetnik premijera HNŽ-a Darko Juka.

Svijet prepoznaje

– U Londonu je okrunjena ta priča. Mostar odnosno Vinske ceste Hercegovine postali su najmlađa članica pod krovom EU. Ova priča traje odavno. U listopadu u Španjolskoj je peta dodjela nagrada u 13 kategorija i 30 i nešto gradova, što je jaka konkurencija. Čini mi se da se tri odredišta vraćaju s nagradom, Mostar kao najbolji vinski grad, Trebinje kao najbolje održiva turistička destinacija i samostan Tvrdoš – glasoviti proizvođač vina za spoj tradicije i načina proizvodnje vina – kazao je. World Travel Market (WTM) prestižni je međunarodni sajam turizma. Okupio je oko 5000 izlagača iz 182 zemlje. – To je jedan od najutjecajnijih sajmova i značajna promocija Vinske ceste u Hercegovini, kao i dvaju biranih vina koja su dobila posebne nagrade. Turistički klaster Hercegovine imao je svoj štand koji su potpomogle tri županije: Vlada HNŽ-a, Vlada Hercegbosanske županije i Zapadnohercegovačke županije. Nevenko Herceg je predvodio izaslanstvo, odrađen je izvrstan posao. Na globalnoj razini smo egzotična destinacija – dodao je. Hercegovina je inače poznata po vrhunskim vinima, čime se i Hercegovci vole pohvaliti. Pristigle nagrade samo su potvrda toga, kazao je Juka za op.bhrt.ba. – Znamo se mi pohvaliti, pa i pretjerati, ali kad dođe priznanje od uglednih ljudi na visokoj razini. U Londonu je bila prateća večera, Azijsko-pacifički savez turističkih agenata i turoperatora i uz pomoć USAID-ova projekta uvrštena je promocija Vinske ceste Hercegovine. Ostaje im samo dvojba je li bolje crno ili bijelo vino – kaže. Turizam je grana budućnosti i kao takva je izuzetno važna za cijelu BiH. S obzirom na dosadašnja priznanja, ali i hercegovački potencijal, dosta toga se može očekivati u budućnosti.

Ulagati u turizam

– Hercegovina je zbilja poseban prostor, baština, arheologija, vjerski i adrenalinski turizam, koji je jako prepoznatljiv. Dosta potencijala ima, ali i dosta još treba raditi. Vlada daje koliko može i ono što je još najbitnije od svega jest da je ove godine usvojen Zakon o turističkim zajednicama koji se treba realizirati po gradovima i općinama – prenosi op.bhrt.ba. Mostar je jedna od najpoželjnijih europskih destinacija. To je nevjerojatan potencijal za cijelu BiH. U turizam treba ulagati jer kao zemlja zaslužujemo biti prepoznati po lijepim stvarima. Postoji ideja da se iduće godine BiH predstavi zajedno kroz jedan štand.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti