Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

Mons. Perić predslavio misu na Sv. Ivu u Travniku

Pročitajte i ovo

Na svetkovinu Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, u Travniku ispred župne crkve posvećene ovome svetcu biskup u miru mons. Ratko Perić predslavio je euharistiju.

Koncelebriralo je desetak svećenika među kojima je bio dekan Travničkog dekanata i župnik u Travniku preč. Marko Mikić, koji je na početku pozdravio biskupa, nazočne svećenike i vjernike, kao i brojne hodočasnike.

U prigodnoj i mozaičkoj propovijedi mons. Perić je najprije podsjetio kako nema “svetijeg” mjeseca s više blagdana i svetkovina od lipnja. Potom je posvijetio kako je 5. lipnja bila svetkovina Duhova, kada je Duh Sveti, treća božanska osoba, sišao na 11 apostola koji su potom progovorili različitim jezicima i naviještali narodima. Nadalje je rekao kako je 12. lipnja proslavljeno Presveto Trojstvo, Otac, Sin i Duh Sveti, jedan Bog u “tri svijesti božanske”. “Ovo je najveća svetkovina naše svete vjere”, posvijestio je mons. Ratko te ponovio kako je Presveto Trojstvo veličanstveno otajstvo. Potom je podsjetio da je 16. lipnja proslavljeno Tijelovo, veličanstveno otajstvo. “Isus nam je dao Tijelo, svoga duha i Majku”, kazao je biskup u miru te naglasio kako se 24. lipnja slavi i Presveto Srce Isusovo, a 25. lipnja Srce Marijino. U propovijedi je nadalje rekao kako se tijekom lipnja slave i Sv. Ante, svetac cijelog svijeta, Sv. Ivan Krstitelj te 29. lipnja dva velika apostola Sv. Petra i Pavla.

Nadalje je progovorio o rođenju Sv. Ivana Krstitelja te životu ovoga svetca. Istaknuo je kako je dijete nije “ljudsko pravo nego dar Božji”. “Da je dijete pravo ne bi 20% brakova danas bilo bez djece”, podcrtao je biskup u kontekstu svetopisamskih izvješća o poodmaklom dobu Ivanovih roditelja Elizabete i Zaharije. Nadalje je podsjetio na stvarnost da se od svih svetaca i svetica slavi samo rođendan Sv. Ivanu Krstitelju. Podcrtao je da se 29. kolovoza slavi i Mučeništvo Sv. Ive te opisao na koji je način ovaj svetac izgubio život. Dodao je kako je danas najčešće kršćansko ime Ivan te kako se na Kupresu okupilo nekoliko tisuća ljudi koji nose to ime, javlja centralna.ba.

Na kraju mise preč. Mikić je izmolio molitvu Sv. Ivi te uputio riječi zahvale.

Ž.I., KT

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Lagumdžija otvoreno o pogubnoj bošnjačkoj politici: Umjesto da se pristupilo integraciji bar nekih opravdanih hrvatskih zahtijeva oni prijete Hrvatima da će im uzeti 6...

Nakon otvorene podrške Izraela izmjenama izbornog zakona BiH, koje predlažu HDZ i Hrvatska, za Klix.ba je svoj komentar dao...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo