Mons Cavalli: U Međugorju nadnaravno susreće naravno

Festival mladih, 34. po redu, održat će se u Međugorju od 26. do 30. srpnja 2023., a tema Mladifesta uzeta je iz Matejeva evanđelja “Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49).

O promjeni datuma održavanja sljedećeg Mladifesta za Radiopostaju Mir Međugorje govorili su apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Susret s Papom

Svi oni koji su upoznati s Međugorjem i koji redovito dolaze znaju da je Mladifest uvijek početkom kolovoza, od 1. do 6. No, ove je godine Papa Svjetski dan mladih u Lisabonu stavio na te datume te smo odmah morali reagirati i pomaknuti datum održavanja Mladifesta. Naravno, ako Papa poziva sve mlade svijeta na jedno mjesto, mi ih nećemo pozivati k nama, nego će nam biti drago da mogu doći i u Međugorje, a i otići i na susret s Papom. Mladifest će biti skraćen za jedan dan kako bismo mi, kao župa, 25. srpnja mogli proslaviti naš patron – Sv. Jakova, ali i završiti dan ranije kako bi se hodočasnici koji će ići na susret s Papom mogli organizirati, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

U ovom vremenu koje sam proveo u Međugorju mogu vidjeti da je to mjesto milosti, mjesto u kojem nadnaravno susreće naravno. Osobe koje ovdje dolaze ulaze u to ozračje milosti kako bi susrele Isusa, Djevicu Mariju, molile… To je mjesto milosti koje je Gospodin želio, mjesto molitve, obraćenja… Osobe koje ovdje dolaze susreću milost, mole, ispovijedaju se kako bi promijenile vlastiti život naboljeSve te inicijative i molitveni susreti razvijali su se s vremenom, a imaju samo jedan cilj – surađivati s milošću. Dakle, surađivati s milošću kako bi pomogli ljudima da mole i da se obrate, i to preko ispovijedi, uz pomoć ispovjednika visoke kvalitete. To je jedini motiv svih naših inicijativa i projekata – surađivati s milošću Božjom, kazao je mons. Cavalli.

Susreo sam zaista mnoge hodočasnike. Oni dolaze s užitkom, zadovoljstvom jer ovdje susreću, i svi su mi to rekli, mir, vedrinu, spokoj, susreću Gospodina i u blizini su Djevice Marije. Toga nam svima treba u nutrini. Susreću milost Božju koja ulazi u njih. Gospodin ne rješava njihove probleme, ali daje snagu, sposobnost, ustrajnost i inteligenciju kako bi riješili svoje poteškoće. Oni znaju da će, kada se vrate kući, naći posve istu situaciju kao i prije, ali promijenili su se oni, promijenili su se iznutra. Promijenili su svoj stav i sposobnost da susretnu Gospodina i svoje probleme te ih riješe, kazao je nadbiskup Cavalli te podijelio svoje dojmove o Mladifestu.

Vidio sam taj festival, sudjelovao na njemu i divio sam se. Mladi su dolazili iz brojnih zemalja svijeta. Na duhovnoj razini proživjeli su jedan nevjerojatan tjedan. Tijekom jutra šetao bih putovima koji vode prema Brdu ukazanja i prema Križevcu i već u pet sati ujutro stotine mladih penjale su se. Kad bi program završavao u 22 ili 22.30, oni su željeli nastaviti. Nitko nije bio umoran. U njih je ušlo duhovno oduševljenje koje je bilo zadivljujuće. To je taj trenutak milosti, milosti koju Gospodin udjeljuje, trenutak u kojemu Blažena Djevica Marija prati te ljude, trenutak molitve i obraćenja, kazao je nadbiskup. 

Trenutak milosti

Tisuće su se ispovjedile, a ispovijed u Međugorju ne znači samo izreći svoje grijehe. Oni koji se u Međugorju ispovijedaju, a to su tisuće, žele promijeniti svoj život iznutra. To je taj Međunarodni festival mladih – trenutak milosti, molitve, razgovora, obraćanja, velike radosti, oduševljenja i užitka, kazao je nadbiskup Cavalli za Radio Mir Međugorje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najslađi prizor dana: Njemački ovčar zagrlio djevojčicu poput roditelja

TRAGIČAN KRAJ: Pronašli tijelo dječaka za kojim se traga od prošlog petka