Srijeda, 30 studenoga, 2022

Mladić vrijedan poštovanja: Ne odriče se rodne grude i obitelji iako mu je teško studirati

Pročitajte i ovo

Mladi ljudi se danas rijetko odlučuju da ostanu na selu i bave se ovčarstvom, a da istovremeno studiraju i putuju svaki dan skoro četiri sata, no jedan takav primjer je Nemanja Savić (21) iz Jezera, student druge godine Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Ovaj mladić je za “Nezavisne” pričao o tome kako je uz oca i majku na njihovoj farmi odmalena radio oko ovaca, gdje se rodila i ljubav prema ovom pozivu.

“Završio sam osnovnu školu u Jezeru, sa željom da upišem srednju veterinarsku školu, a za to sam najviše imao podršku djeda Nikole te sam je upisao u Banjaluci i uspješno završio. Dvije godine sam bio u srednjoškolskom domu, ali sam shvatio da mi je teško tu boraviti jer sam jedva čekao petak da idem kući, zbog čega sam i odlučio da putujem”, kaže Savić te dodaje da se nakon toga opredijelio za Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, smjer Stočarstvo i animalna proizvodnja.

On ističe da je odlučio putovati nekoliko sati kako bi mogao pomoći ocu i majci da rade oko ovaca i druge stoke.

“Recimo, predavanja imam tri-četiri dana sedmično i da sam ostajao preko vikenda onda bi oni morali više raditi, zbog čega sam se odlučio da putujem. Putujem otprilike po dva sata ujutru i uvečer. Ustajem ujutru u pet sati, a vraćam se kući oko tri popodne. Recimo, u sezoni kad se ovce janje moraš biti prisutan čak do dva-tri sata poslije ponoći, tako da sam se opredijelio da ipak svaki dan dolazim kući”, priča Savić te dodaje da odgaja i šarplanince, kojima je potrebna dodatna pažnja i stalni rad s njima.

Kaže da nije lako raditi ovaj posao jer je aktivan 24 časa i odgaja živa bića kojima mora biti posvećen da bi sve bilo kako treba.

“Ipak, kad vidiš šta si postigao bude ti drago i daje ti dodatnu motivaciju da nastaviš da proširuješ i unapređuješ sve to. Sve u svemu, to je čar života na selu”, dodaje on.

Inače, ova šestočlana porodica ovčarstvom se bavi još otkad je Nemanja imao pet godina, a trenutno imaju 130 ovaca, dok u budućnosti uz farmu planiraju pokrenuti i seoski turizam na obali Plive, gdje su i smješteni.

Nemanja smatra da omladina i drugi koji odlaze sa sela ne idu svojom voljom, već misle da ima nešto bolje i lakše, ali se za kratko vrijeme uvjere da to nije baš tako i shvate da to nije rješenje te se vraćaju na selo.

Kako kaže, oni imaju veliku podršku i od načelnice općine, bilo da je riječ o poticaju za ovce ili za plasteničku proizvodnju.

Snežana Ružičić, načelnica općine Jezero, izražava veliko divljenje prema ovoj porodici koja živi samo od poljoprivrede.

“Porodica Savić ima četvero djece, a i majka Nedeljka je odnedavno počela primati 750 KM, što je nova mjera Vlade RS za pomoć višečlanim porodicama. Pored toga što imaju farmu Savić, koja se bavi ovčarstvom, majka Nedeljka se počela baviti proizvodnjom jaja i plasteničkom proizvodnjom. Oni su izuzetno vrijedna porodica koja živi od poljoprivrede”, kaže Ružičićeva za “Nezavisne”.

Ona naglašava da je njihov sin Nemanja jedinstven primjer: svaki dan putuje, iako ima besplatan smještaj u domu.

“On kaže da ne može ostaviti majku i oca da rade sami i to je rijedak primjer mladića koji želi doprinijeti porodici i društvu”, zaključila je Ružičićeva.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo