Nedjelja, 28 lipnja, 2020

Mladić iz Zvornika pola dana liječnik, pola dana čoban

Pročitajte i ovo

Samo jedan put vodi u Neum: Nezapamćena gužva na Svitavi

Nakon što su hrvatske vlasti uvele obveznu karantenu za bh. građane samo je jedan način da se vikend provede...

Tunel kroz Prenj omogućit će putovanje od Mostara do Sarajeva za manje od sat vremena

Tehnički najzahtjevniji i sa stajališta struke najizazovniji projekt u povijesti domaćeg graditeljstva, samo su neki od opisa s kojima...

Hrvatska udruga mladih u središnjoj Bosni: U svaki dom želimo donijeti pozitivnu priču, uz toplu riječ, zagrljaj, osmijeh…

Hrvatska udruga mladih u središnjoj Bosni iz Viteza pomaže potrebitima, pokreće humanitarne akcije i obilazi stare i nemoćne osobe....

Po završetku radnog vremena i kraćeg odmora, ovaj budući liječnik pridružuje se majci i ocu u poslovima kod kuće u polju

Nakon što završi posao liječnika u Domu zdravlja Zvornik, stažist Mehrudin Šabić, zvani Hodža, skida bijeli mantil i vraća se kući, u desetak kilometara udaljeno zvorničko selo Jošanica, gdje se bavi stočarstvom i poljoprivredom.

Od uzgoja i prodaje voća, povrća i stoke, ovaj je vrijedni 23-godišnjak sebi plaćao školovanje, a opći smjer Zdravstvenog studija Medicinskog fakulteta u Tuzli završio je sa skoro svim desetkama u indeksu, piše Anadolija.

Rođen u šumi tijekom bijega

Tijekom agresije i progona bošnjačkog stanovništva, prilikom pokušaja da pređu na teritoriju Tuzle, majka Azemina je u šumi, u Donjem Snagovu kod Zvornika, 21. siječnja 1993. godine, bez liječnika i bilo kakve medicinske pomoći, rodila dječaka. I, dok se ostatak grupe pribojavao da bi plač novorođenčeta mogao odati kretanje kolone civila, majku je mučilo pitanje hoće li beba uopće preživjeti na hladnoći. Mehrudin, kako ga je Azemina nazvala, tri dana poslije stigao je živ i zdrav u Tuzlu, umotan u krpe i nošen u vrećici.

Osnovno obrazovanje započeo je u Tinji kod Srebrenika, a okončao u Zvorniku, s odlikovanjem “Vukovac”, koje učenici dobivaju za odličan uspjeh i primjerno vladanje. Po završetku Gimnazije, gdje je također postizao odlične rezultate, 2010. godine upisao je Zdravstveni studij Medicinskog fakulteta i završio ga u lipanjskom roku 2015. godine. Tri mjeseca nakon što je dobio diplomu, aplicirao je i odmah je primljen na stažiranje, prvo u Općoj bolnici, a zatim u Domu zdravlja Zvornik.

Prethodno se, kaže, raspitivao i saznao da se pripravnicima u Tuzli plaća naknada za stažiranje, što u Zvorniku nije slučaj, ali to ga, tvrdi, nije omelo u namjeri da uči od starijih i iskusnijih kolega. Praksa mu je, kaže, vrijednija od novca, a i kolege cijene njegov trud i zalaganje.

“Za razliku od nekih pripravnika koje nisu mogli ostaviti same da rade, u mene su imali povjerenje. Dozvoljavali su mi da radim sve, da završavam sve poslove od zakazivanja termina pacijentima, izdavanja recepata, terapije i ostalog. Lijepo mi je. Ispričavaju se kolege kada me pozovu da promijenim mjesto rada. Pitaju mogu li otići dva-tri dana negdje nekoga zamijeniti i naravno, ništa mi ne nedostaje, odem to i ispoštujem, a i oni mene uvijek kada tražim slobodan dan”, priča Mehrudin, dodajući da to nikad ne zlouporabljava i da je slobodne dane uzeo samo kada je nedavno bio bolestan.

Proteklih je mjeseci bio na različitim odjelima i susretao se s teškim pacijentima, a pojašnjavajući na kojem je trenutno odjelu, Mehrudin ne skriva radost što radi u odličnom kolektivu.

“U biti, dobra je suradnja. Lijepo mi je sad ovdje gdje sam. Trenutno sam u Centru za mentalno zdravlje. Prvih dana sam na obuci, a lijepo je i raditi s pacijentima. Oni imaju psihička oboljenja ili poremećaje i radi se u malim ili većim grupama. Psihoterapija i grupna terapija su mi se svidjele, ali i sve ostalo, od načina javljanja pacijenta na šalteru, pa dalje. Tu su isto defektolog i logoped koji rade s djecom koja imaju poremećaje u govoru i pri izgovaranju nekih riječi”, objašnjava Mehrudin.

Na selu posla uvijek ima

Po završetku radnog vremena i kraćeg odmora, ovaj budući liječnik pridružuje se majci i ocu u poslovima kod kuće u polju. Kaže da posla na selu uvijek ima, bilo da je riječ o košenju trave, kupljenju sijena, frezanju, okopavanju kukuruza, ispaši stoke, branju malina ili paradajza, zaljevanju paprika…

Točno se zna kada se koji poslovi obavljaju i što se ne smije odlagati. Ovaj pobožni mladić, koji je, između ostalog, obučen i za obavljanje određenih vjerskih dužnosti i po potrebi u džamiji mijenja imama, nerijetko na polju bude odmah poslije molitve, oko pet sati. Tada radove nastoji završiti što brže, kako bi se okupao, spremio i stigao na vrijeme u Dom zdravlja.

Pred kraj srednje škole, prije šest godina, sugovornik AA je sam, bez roditeljske pomoći, počeo uzgajati krastavce kornišone, a tada je kupio i nekoliko ovaca. Zarađeni je novac narednih godina raspoređivao tako da bi mu što duže trajao, usporedo učeći, radeći i proširujući stado. Počeo je sa šest ovaca, a danas ih ima preko 40.

“Od tog sam novca nešto ostavljao za školovanje, za fakultet, za kartu i džeparac, a od ostatka kupim jednu, dvije ili tri ovce i ubacim u stado. Tako sam ga proširivao, a i one su se janjile, pa sada imam stado od oko 40 ovaca. Imali smo preko 50, ali neke smo prodali”, ističe Mehrudin, dodajući da mu je najvažnije to što sav novac zarađuju pošteno i čestito.

Istovremeno učenje i čuvanje ovaca

U studentskim danima ovom, jednom od najboljih studenata u svojoj generaciji, učenje nije predstavljalo izgovor za nerad na polju. Naprotiv. Sa zadovoljstvom je, kaže, i tada vodio stoku na ispašu.

“Sjednem u hladovinu, tako sam i neke ispite spremao. Gore gdje su sijena sjednem u hlad, ispod nekog drveta, čitam knjigu i spremam ispite, a ovce oko mene. Milina i uživancija. Sa životinjama je baš lijepo”, ističe Mehrudin, pokazujući rukom na zelene pašnjake i stabla jabuka.

Koliko on voli biti u blizini životinja, toliko se i one raduju njegovom dolasku. Kada ga čuju da ih doziva, donoseći im hranu, ovce poslušno slijede njegove upute. Prema navici istrčavaju iz tora i redaju se pored hranilice. Gledajući ih kako jedu, Mehrudin govori da su njegove ovce mirne i da je nestašan samo jedan crni ovan, ali isključivo dok je gladan. Čim jede, i on se umiri.

“Nekako sam zavolio malu jagnjad, posebno razdoblje kada se oni janje i kada se o njima brinem. To sam volio i uvijek prisustvujem kada se rađaju, pa pomognem ako treba, pridržim ih i pomognem im da podoje mlijeko. A, volio sam i medicinu, pa su mi govorili: Odluči se za nešto ili za medicinu, ili za stočarstvo, pa upiši veterinu. Volim ja i ovo, ali i rad s ljudima, s pacijentima”, navodi Mehrudin.

Na pitanje što namjerava nakon što mu u rujnu istekne vrijeme predviđeno za stažiranje, Mehrudin skromno, ali optimistično govori da se nada da će za njega ipak biti posla u zdravstvenim ustanovama u Zvorniku ili u Tuzli. Kaže da je suviše vezan uz obitelj i djevojku Almu, te mu je odlazak u inozemstvo posljednja opcija. Posljednja, no ne i isključena.

- Marketing -

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Najmlađi župe sv. Ante Padovanskog proveli dan u prirodi

Ministranti, mali zbor i čitači župne, i filijanih crkvi župe sv. Ante Padovanskog u Busovači proveli su dan u...

Životna priča Željka Grubešića u podcastu UZOR

Reći za njega da je poslovni čovjek je možda i pogrešno jer on je više od toga, on je poduzetni čovjek koji svaki dan...

Patricia Ćosić iz Busovače pobjednica 12. radio festivala Radio Žepča

U finalnoj emisiji 12. radio festivala Radio Žepča nastupili su najuspješniji i najbolji natjecatelji i natjecateljice. Prema odluci stručnog žirija i glasova publike, titulu...

Povijesna prilika za Hrvate Središnje Bosne da imaju predstavnika u Saboru RH

“Čitav moj život je obilježen ljubavlju za ovaj  kraj i naš narod” U svojoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Federacije te...

Prvi slučaj zaraze u Kreševu

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu stigli su rezultati 371 testa na novi soj koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove zdravstvene ustanove. Od 371 testirane osobe,...
- Marketing -

Pročitajte i ovo