Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Mladi bi živjeli samostalno da im financije dopuštaju

Pročitajte i ovo

Mnogi mladi u BiH, od kojih je nemali broj, praktički, na pragu četvrtog desetljeća, i dalje živi s roditeljima. Neka istraživanja su pokazala da više od polovine mladih u BiH koji su uvelike postali punoljetni i dalje živi u roditeljskom domu jer ili nisu u prilici ili se jednostavno ne žele osamostaliti. Među njima ima i onih koji se nisu uspjeli osamostaliti, a već su u petom desetljeću života, pa čak i stariji. Istraživanja europskih agencija pokazala su da građani Srbije roditeljski dom napuštaju s 31,1 godinom.

Hrvati i Makedonci s 31,8, dok je kod Crnogoraca prosjek 33,3 godine. S druge strane, Šveđani, u prosjeku, roditelje napuštaju dok su maloljetni, sa 17,8 godina, dok se BiH nije našla na ovoj listi. Prema posljednjem popisu stanovništva, u BiH je 2013. živjelo 730.850 mladih između 15 i 30 godina, dok oko 250.000 njih do 35. godine živi kod roditelja.

Stručnjaci objašnjavaju da mladi u BiH zbog produljenog školovanja, otežanog i neadekvatnog zapošljavanja, pod pritiskom neizvjesnosti i nesigurnosti, svoju samostalnost odgađaju do kasnih dvadesetih godina života. – Studije o mladima pokazuju da najveći broj mladih u kućanstvu živi s roditeljima te braćom i sestrama. S roditeljima značajno češće žive mladi u dobi od 14 do 22 godine koji se još školuju ili su nezaposleni – kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić i dodaje da danas možemo govoriti o dominantnoj formi dvogeneracijske obitelji.

Najveći broj mladih, njih 47,5%, živi u tročlanim, dok 38,5% živi u četveročlanim obiteljima. Čak gotovo 60% mladih to smatra najjednostavnijim rješenjem, dok 35,8% njih navodi da im financijski razlozi ne dopuštaju živjeti samostalno. Među mladima koji život s roditeljima procjenjuju praktičnijim i jednostavnijim rješenjem prevladavaju ispitanici u dobi od 14 do 17 godina, ali nije zanemarljiv broj ni onih u skupini od 18 do 22 godine – naglašava.

Prema njegovim riječima, oni koji imaju više od 23 godine, a žive s roditeljima zbog financijskih razloga, najčešće su zaokružili svoje obrazovanje i pri tome ih je većina nezaposlena. – Zanimljivo je da se svaka treća mlada osoba izjašnjava kako bi živjela samostalno ako bi joj financije to dopuštale – ističe.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo