spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Mlada misa fra Mislava Jozića

U nedjelju 7. kolovoza, svoju mladu misu na Šćitu slavio je fra Mislav Jozić, u koncelebraciji velikog broja svećenika.

Svečanost je u lijepom ambijentu Franjevačkog samostana Rama-Šćit započela blagoslovom roditelja, što predstavlja svojevrsno prepuštanje fra Mislava njegovoj novoj obitelji – Crkvi.

Fra Tomislav Brković, župni vikar u Varešu bio je mladomisnikov kum, dok je prigodnu propovijed uputio fra Mato Topić.

Na početku misnog slavlja, nazočne je pozdravio gvardijan fra Andrija Jozić koji je predstavio mladomisnika. „Nas je danas okupio ovdje fra Mislav Jozić, ovogodišnji mladomisnik. Tko je fra Mislav Jozić? Fra Mislav je sin Marija i Marine, rođ. Mlakić. Rođen je 12. rujna 1995. u Prozoru. U župi Rama-Šćit je kršten, pričešćen i krizman. Osnovnu školu završio je u Ripcima. Nakon toga se odlučuje za franjevački poziv i odlazi u franjevačko sjemenište u Visoko. Franjevački habit obukao je 13. srpnja 2014. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Za svećenika je zaređen u sarajevskoj katedrali na blagdan Sv. Petra i Pavla 29. lipnja“, kazao je o fra Mislavu šćitski gvardijan, prenosi ramski-vjesnik.ba.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja fra Mato je uputio prigodnu propovijed. „Kada sam došao na službu ovdje na Šćit 2000., onda je Mislav imao šest godina. Dolazio bi sa svojom bakom Ružom i pokojnim djedom Ilijom na misu, onda sam mu ja prvi počeo stavljati križiće na čelo. To se njemu činilo izuzetno važnim primiti pred oltarom nešto što je za njega – križić. On je to duboko prihvatio i snažno nosio, ne znamo koliko je upečatljivo bilo to u njegovom dječjem srcu, ali on bi redovito dolazio da primi križić“, prisjetio se fra Mato.

Istaknuo je kada su fra Mislavu već u ranoj mladosti govorili kako će biti fratar, a Mislav je tada govorio, ako ikada bude fratar, kako će mu upravo fra Mato propovijedati na mladoj misi. „Kako si narastao, tako si iskustvom spoznavao da su naši križevi, utezi i tereti koji pritišću i muče. Tako su tebi križevi bili stega, otpor i škola. Pogledaj, fra Mislave, koliko ti je fratara svećenika došlo na mladu misu i u buduće ostani fratar koji okuplja druge fratre i svećenike oko sebe, a ne koji tjera fratre od sebe i ovog samostana. Ako ikada budeš odlučivao o životu ramskih fratara i vrednovao ljubav prema Rami, zapamti da osim tebe i drugi imaju pravo voljeti Ramu i služiti Rami. Ne zaboravi, mladomisniče, da Rama i ramski samostan nisu društvo jednog lica, nije svojina samo nekoliko fratara, nego svih ramskih fratara“, istaknuo je propovjednik Topić.

Na kraju propovijedi je poručio: „Sv. Franjo nas poziva: Uvijek se radujte. Fra Mislave, na kraju, obećaj i ti da ćeš poći svijetlim koracima naših ujaka do konačnog susreta s vječnim Jaganjcem na nebu. Obećaj da ćeš poći tradicijom velikih sinova Sv. Franje koji su kroz 700 godina prolazili bosanskim planinama, nosili narodu mir i dobro. Obećaj da ćeš se boriti za Boga i njegove vječne ideale, žrtvovati se za povjereno ti stado.“

Mladomisnik se na krajumisnog slavlja obratio svojoj obitelji, braći svećenicima i okupljenom puku emotivnim riječima: „Hvala mojim roditeljima Mariju i Marini koji su me rodili i svojim dobrim primjerom odgojili. Hvala mojoj braći Ivanu i Davidu, hvala mojoj obitelji, užoj i široj, na godinama podrške. Hvala mojim ramskim župljanima na praćenju još od djetinjstva. Hvala mojim ramskim fratrima. Hvala mojim učiteljima, nastavnicima, profesorima, odgojiteljima, mojim školskim kolegama od Ripaca i Visokog, do Livna i Sarajeva. Hvala časnim sestrama franjevkama obiju bh. provincija za njihove molitve. Hvala onima koji nisu odustajali od mene, bivajući mi najveća podrška i motivacija usprkos mojoj sporosti (…) Hvala mojoj babi Ruži za ljubav i ponos, za njezina žrtvovanja zajedno s pokojnim didom Ilijom, koji kao i mi danas briše suze radosnice“, kazao je među ostalim fra Mislav.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor Ars Vocalis iz Beograda, a druženje okupljenih nastavljeno je uz ručak i pučko veselje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti