spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Mise trodnevnice i proslava blagdana sv. Mateja u Kruščici

Danas je svečan dan u Kruščici jer se slavi blagdan svetoga Mateja carinika, zaštitnika viteške filijalne crkve u ovom malom mjestu. Iako je službeno proslava blagdana prebačena na nedjelju, pripreme su započele s misama trodnevicama koje traju tri dana.

Mise se održavaju danas, sutra i u subotu u crkvi sv. Mateja u Kruščici s početkom u 18:00 sati. Svečano misno slavlje za blagdan svetoga Mateja bit će u nedjelju u 11:00 sati.

Sveti Matej, carinik po zanimanju, postao je poznat po svom obraćenju nakon što ga je osobno posjetio Isus Krist i blagovao u njegovoj kući. Iako o njegovu životu ima malo povijesnih podataka, Matejevo Evanđelje ostavlja snažan duhovni utjecaj i svjedoči o Isusovoj moći i milosrđu.

Povjesničar Euzebij spominje da je Matej prije svojeg misijskog putovanja propovijedao Hebrejima i napisao Evanđelje na njihovom jeziku. To evanđelje, napisano na aramejskom jeziku, nije sačuvano, ali grčki prijevod postao je temeljna literatura kršćanstva.

Matej je posebno naglasio Isusovo ispunjenje starozavjetnih proročanstava i obećanja, što je bilo važno za židovske kršćane u Palestini. Njegovo Evanđelje prati strukturu od pet velikih govora, od Govora na gori do eshatološkog govora, dajući pouke o Božjem kraljevstvu, misiji, ponašanju u Crkvi i posljednjim vremenima.

Unatoč ograničenim podacima o Matejevu životu nakon Isusova vremena, njegove relikvije nalaze se u Salernu, Italija, od 954. godine. Otkriće tih relikvija 1080. godine i njihovo kasnije čuvanje u crkvi posvećenoj sv. Mateju svjedoče o njegovoj važnosti i štovanju koje i danas traje.

Sveti Matej, čiji je hebrejski naziv znači “Božji dar,” također je zaštitnik grada Salerna i Triera u Njemačkoj, bankara, knjigovođa i poreznika. Njegova svetost proslavlja se ne samo u Kruščici već i diljem kršćanskog svijeta kao primjer obraćenja i posvećenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM