Nedjelja, 25 rujna, 2022

Misa zadušnica za poginule i umrle branitelje HVO-a na Kuli kod Busovače

Pročitajte i ovo

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, preživjelih branitelja i žitelja Kule, jučer, 7. kolovoza 2022. godine, kod spomen obilježja Križ na Kuli, služena je misa za poginule i umrle branitelje HVO-a.

Svetu misu predvodio je busovački župnik fra Zoran Jaković.

Nalazimo se na strateškom mjestu koje znači opstanak i ostanak, na mjestu koje je bilo na udaru, na kojem su mnogi stradali, a mnogi i danas nose rane iz tih teških ratnih vremena. Danas molimo za naše poginule branitelje, ali i za sve one koji još uvijek osjete i nose teške posljedice. Hvala vam svima koji ste došli da zajedno molimo za naše pokojne, posebice za naše branitelje koji su poginuli na ovim prostorima”, poručio je župnik Jaković.

Svetoj misi prethodilo je polaganje vijenaca na spomen obilježju Križ, gdje su vijence položili i svijeće upalili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto, predsjednik Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB Drago Smoljo, predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić, članovi OO HDZ-a BiH Busovača, braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja i brojni župljani.

Kota Kula, koja se nalazi na nešto više od 700 metara nadmorske visine, u ratu je bila glavno strateško mjesto za obranu Busovače, a potom Lašvanske doline i cijele Središnje Bosne.

Nakon zločina u Dusini, snage bošnjačke Armije BiH naumile su osvojiti Busovaču, a jedini realan put bio je preko mjesta Kula.

Na crtu obrane stali su hrabri bojovnici HVO-a koji su nekoliko puta uspjeli blokirati i zaustaviti napade višestruko brojnijeg i opremljenijeg protivnika.

Tijekom rata na ovom mjestu živote za slobodu svih nas dalo je 16 branitelja, a više desetina je ranjeno.

Izvor: Priopćenje OO HDZ BiH Busovača

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slaba zainteresiranost za isplate jednokratnih pomoći radnicima

Аko poslodavci budu u mogućnosti novčano mogu pomoći radnicima, poruka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, na terenu је...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo