- Marketing -
Nedjelja, 17 listopada, 2021

Mirjana Plavčić: Naša borba mora ići u pravcu političkog osnaživanja žena

Pročitajte i ovo

ŽUPNE OBAVIJESTI 28. Nedjelja kroz godinu – 10. 10. 2021.

1. Danas je 28. nedjelja kroz godinu. Mlada je nedjelja. Mise su: 8:00 rana, Čep i Bare, 11:00 svečano...

Božo Klarić, član FSR-a: „Zajedništvo podupire pojedinca, daje snagu i motivaciju”

„Neznajući za neki drugi izlaz iz tadašnje situacije, otvorio sam molitvenik sv. Ante i tražio molitvu krunice. Počeo sam iskreno,...

Investitori iz Saudijske Arabije gradit će hotel, rekreacijske centre, vile…

Na području Općine Vareš gradit će se turističko-rekreativni kompleks a investitori su iz Sudijske Arabije. Tim povodom u Vladi Zeničko-dobojskog...
Biti žena danas nije lako ali je lijepo, rekla nam je u razgovoru za naš portal i emisiju Drukčije žene ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić.

Biti pri tome prva žena do tada na brojnim funkcijama, sigurno je još i puno teže. Osim što trenutno obnaša dužnost ministrice financija i jedina je žena u aktualnoj Vladi ŽSB, predsjednica je OO HDZ Busovača, bila je prva žena predsjednica OV i prva kandidatkinja za načelnicu općine Busovača.

S obzirom na njen dosadašnji politički angažman, slobodno možemo reći da g-đa Plavčić trasira put emancipaciji i političkom osnaživanju žena u našoj sredini. Upravo na temu uloge i položaja žena u društvenom i političkom životu, razgovarali smo povodom Međunarodnog dana žena.

Smatrate li Vi da su žene danas ravnopravne u društvu?

Stvoreni su svi zakonski preduvjeti za ravnopravnost žena, međutim vrlo često je ta ravnopravnost samo deklarativna. Svjedoci smo da za žene i u poslovnom i u političkom svijetu postoje malo strožiji kriteriji, da je različito vrednovanje žena i njihovih vrijednosti u odnosu na muškarce. Različito je čak i poimanje morala kod muškaraca i žena.

- Advertisement -

Prema popisu pučanstva u BiH, te prema broju žena na biračkom popisu, žena je više nego muškaraca. Izbornim zakonom utvrđene su minimalne kvote za manje zastupljeni spol, a taj spol su uvijek žene. Dakle, na izbornim listama zastupljenost bude 40%, ali nakon provedenih izbora na svim razinama vlasti udio žena kreće se između 15 i 25%. To govori o činjenici da u našem društvu postoje predrasude u pogledu kvalifikacije žena i njihovim sposobnostima da obnašaju odgovorne političke pozicije u društvu, kaže Plavčić.

BiH nikada nije imala ženu u tročlanom predsjedništvu, samo jednom smo imali predsjednicu Federacije, u ŽSB niti jedna općina nema ženu na čelnoj poziciji, a ministrica Mirjana Plavčić je trenutno jedina žena u Vladi ŽSB.

Na žalost, od devet članova Vlade ja sam jedina žena i vjerujem da to nije bio jedini kriterij, da su ipak do izražaja došli moja stručnost, kompetencije a na kraju i političko iskustvo koje je bitno u ovom segmentu. Ja ću kroz svoj rad uvijek nastojati da pokažem da sam samo osoba koja odgovorno izvršava svoje zadaće na mjestu na koje sam imenovana.

Već godinama aktivno sudjelujete u političkom životu općine Busovača i našeg kantona. Što vas je potaknulo i motiviralo da se politički aktivirate?

Kad je došlo vrijeme velikih političkih promjena neposredno nakon rata, iz čiste odgovornosti prema sebi, svojoj obitelji i lokalnoj zajednici, smatrala sam da se moram uključiti i na taj način dati svoj doprinos da se pokuša na neki bolji način organizirati život u našoj lokalnoj zajednici.

Kako izgleda biti žena na vrlo odgovornoj poziciji kakva je Vaša?

Obavljati jednu takvu funkciju kada se politika doživljava kao „prljav posao“, u uvjetima kada su izuzetno komplicirani politički odnosi u BiH, u uvjetima nužnosti Ustavnih promjena ali i potrebe donošenja zakona, pa ako tome dodamo i ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, onda se može zaključiti da je danas izuzetno teško obavljati dužnost ministrice financija.

Međutim, sav taj teret je ujedno i izazov. Cilj mi je, da unatoč teškom vremenu u kojem živimo i radimo, obavljajući transparentno posao ministrice, vodeći računa o načelima pravednosti i empatije u svome političkom djelovanju i stvaranju boljih uvjeta života svih stanovnika lokalne zajednice i Županije, na kraju mandata budem ocijenjena kao uspješna. Ne kao žena, nego kao osoba koja obavlja odgovornu političku poziciju.

S obzirom na dosadašnji jako mali udio, što mislite kako bi se mogla podići zastupljenost žena u politici?

Dobro je razgovarati o ovoj temi. Educirati se trebaju i žene ali i svi ostali članovi društva. Sve počinje u obitelji, pa tako i temelj jednakopravnosti treba stvarati u obitelji, razvijati u školama, u društvenom a onda i u političkom životu. Žene moraju imati ravnopravnu poziciju u pogledu obrazovanja, upošljavanja i zastupljenosti u politici za što se još moramo boriti.

Naša borba mora ići u pravcu političkog osnaživanja žena, jer obrazovana, ekonomski neovisna i politički osviještena žena može dati veliki doprinos obitelji, društvu i državi u promjenama koje svi trebamo kao pojedinci i kao društvo.

Kompletan razgovor sa ministricom Mirjanom Plavčić poslušajte danas u emisiji Drukčije žene premijerno u 13:00 i reprizno u 19:00 sati.

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

NESTALI DOKUMENTI: Odvjetnici Fadila Novalića hakirano računalo

Odvjetnica Vasvija Vidović je tijekom ročišta u slučaju "Fadil Novalić i drugi", ukazala je na to da su joj...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo