Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

MIRELA AHMETOVIĆ POTVRDILA KONSENZUS: Narodi u BiH moraju biti ravnopravni, HVO zaslužio odlikovanje

Pročitajte i ovo

Čavara: “SDA pokazuje da na izbore 2022. želi ići s postojećim Izbornim zakonom, a da će do tada glumiti da pregovaraju”

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za HMS: SDA pokazuje da na izbore 2022. želi ići s postojećim Izbornim zakonom,...

Kosa vam se brzo masti? Ovo bi mogli biti glavni razlozi

  Ako imate problem s masnom kosom i osjećate se kao da biste je mogli svaki dan prati, vjerujemo da...

Blagdan Gospe Žalosne: Kardinal Vinko Puljić sutra na Kalvariji predvodi sveto misno slavlje

U utorak, 15. rujna slavi se blagdan Gospe Žalosne. Gospa Žalosna svečano se slavi na Kalvariji, kod Viteza, gdje prisustvuju...
Stavovi Mirele Ahmetović zapravo su odraz postojanja političkog konsenzusa u Hrvatskoj o BiH i bh. Hrvatima. Slične stavove u posljednjih nekoliko godina iznose doslovno svi relevantni politički akteri u Hrvatskoj. To je jako dobro za BiH.

Mirela Ahmetović, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Hrvatske u intervjuu za  portal Vijesti.ba potvrdila je politički konsenzus koji postoji u Hrvatskoj o položaju Hrvata u BiH ali i samoj državi BiH.

Naime, Ahmetović je vrlo precizno i nedvosmisleno odgovarala na pitanja novinara portala Vijesti.ba Harisa Ljeve kojima je suštinski cilj  bio izvući nekoliko negativno konotiranih rečenica o Hrvatima u BiH, njihovom političkom vodstvu, kao i o politici Zagreba prema BiH. Kolega novinar nije uspio u svom zadatku. Unatoč njegovu trudu, Ahmetović je potvrdila kako je hrvatska politička scena postala dovoljno zrela da jasno prepoznaje što je to pravi nacionalni interes Hrvata i Hrvatske bez obzira na stranačku pripadnost.

Kad je riječ o Hrvatima u BiH, i SDP i HDZ i MOST i Domovinski pokret i svi ostali relevantni politički akteri  se slažu da je njihov politički i pravni položaj nezadovoljavajući, da BiH treba biti država triju u svemu jednakopravnih naroda, da je izborni sustav nepravedan, da država BiH treba svaku pomoć u pristupanju euroatlantskim integracijama.

Također, Ahmetović je odbila klevetanje novinara da je HVO imao zločinačku ulogu u ratu u BiH. Naprotiv, pohvalila je predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića što je odlikovao gardijske brigade i Vojnu policiju HVO-a zbog njihovih zasluga u Domovinskom ratu, posebno u vojnoj operaciji Oluja kojom je praktično okončan rat.

Na tendenciozno pitanje može li se politika socijaldemokrata smatrati antifašističkom ako se odlikuje „jedinice HVO-a i generala Zlatana Miju Jelića iako su te jedinice obuhvaćene presudom Haškog suda za UZP, dok je Jelić optužen za zločine pobjegao iz BiH u Hrvatsku“, Ahmetović je dala nedvosmislen odgovor.

„Ne mogu ulaziti u odluke predsjednika Milanovića. Što se tiče Oluje, ona je za nas u Hrvatskoj prestanak rata i proslava mira. Oluja je okrenula vojnu i diplomatsku ravnotežu u korist Hrvatske i stvorila preduvjete za brže okončanje sukoba u BiH te spasila bihaćku enklavu sudbine Srebrenice. Jedan od najsvjetlijih detalja Oluje bilo je spajanje Hrvatske vojske i 5. korpusa Armije BiH. Što se tiče uloge HVO-a, ta uloga u kontekstu Oluje je pozitivna jer su prema tekstu Splitske deklaracije koju su potpisali predsjednici Tuđman i Izetbegović stvoreni uvjeti da združene snage HV-a, HVO-a i Armije BiH uđu u borbu protiv Mladićevih dželata i dokinu san o Velikoj Srbiji. Dakle, uloga HVO-a u operaciji Oluja je nedvojbena i te jedinice su zaslužile odlikovanje. Ako govorimo o UZP, ta kvalifikacija odnosi se na period hrvatsko-bošnjačkog sukoba godinu ili dvije ranije. Ne bih generalizirala jer i sa strane Armije BiH počinjeni su brojni zločini koji do danas nisu procesuirani. Mislim da je puno važnije to što su i HVO i Armija BiH kasnije postali saveznici i zajedno s Hrvatskom vojskom oslobađali BiH od okupatora.  Što se tiče generala Jelića, on nije primio odlikovanje za sebe, već kao zapovjednik jedinica HVO-a. Milanović je uvjereni socijaldemokrat i antifašist i to uopće nije upitno“.

Također, potencijalna predsjednica SDP-a je jasno poručila kako konstitutivni narodi u BiH moraju biti ravnopravni.

“Moj je stav, a takav će biti i stav SDP-a, da u nama imate iskrene partnere koji će vam pomoći u približavanju Europskoj uniji i da će Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma uvijek poštovati nedjeljivost  i teritorijalnu cjelovitost BiH. SDP sigurno neće dozvoliti da se vode neke zakulisne igre s BiH. Naravno, po Ustavu smo dužni brinuti o hrvatskom narodu u BiH koji konstruktivno i iskreno mora tražiti rješenja u dogovoru s druga dva naroda. SDP podržava potpunu ravnopravnost sva tri naroda“.

Dodala je i kako je u prošlost bilo izvjesnih grešaka u vođenju politike prema BiH.

Ovakvi stavovi Mirele Ahmetović zapravo su odraz postojanja političkog konsenzusa u Hrvatskoj o BiH i bh. Hrvatima. Slične stavove u posljednjih nekoliko godina iznose doslovno svi relevantni politički akteri u Hrvatskoj.

Danas je u Hrvatskoj jako teško pronaći nekog da je dovoljno politički relevantan a da se ne zalaže za jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH ili da svoje sunarodnjake u BiH prikazuje u negativnom svjetlu.

Vremena Stjepana Mesića i njemu sličnih srećom su iza nas. Šteta koju su takvi tipovi napravili kako bh. Hrvatima tako i državi BiH je teško popravljiva. Oni su nas, među ostalima, vratili desetljeća unatrag. No unatoč svemu, došlo je vrijeme za iskorak.

Hrvati u BiH svoje probleme ne mogu riješiti bez pomoći Zagreba. Da bi se ta pomoć uistinu i realizirala u konkretne rezultate potrebno je bilo stvoriti politički konsenzus o temeljnim pitanjima poput ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Danas je taj konsenzus ponovno potvrđen.

 

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

GKM VITEZ: Započinju 12. Dani kazališta “Vitez 2020”

Gradsko kazalište mladih Vitez započinje s 12. Danima kazališta "Vitez 2020". Ovogodišnje kazališne dane u Vitezu otvorit će predstava...

Preminula Vesna Šero, profesorica Srednje škole Vitez

Jutros je Vitezom odjeknula tužna informacija kako je preminula Vesna Šero, profesorica u Srednjoj školi Vitez. Vesna je bila jedna od omiljenih profesorica, a njezina...

Cjepivo ne znači povratak u normalu, pandemija HIV-a traje 30 godina

Profesor molekularne biologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Oxfordu Kristijan Ramadan bio je gost Točke na tjedan. Govorio je o razvoju cjepiva, kao i...

Dr. Valjan: Teoretičarima zavjere spreman sam organizirati posjet covid-odjelu

Internetskim sveznalicima s teorijama zavjere, negiranjem struke i medicine, kukavicama skrivenim iza lažnih profila, spreman sam organizirati posjet i boravak na Covid- odjelu, ne...

Ozakonjenje eutanazije u BiH veliko etičko pitanje i tabu tema za liječnike

U Bosni i Hercegovini eutanazija je tabu tema, a među onima koji tako misle je i predsjednik Liječničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Harun...
- Marketing -

Pročitajte i ovo