Ministrica vanjskih poslova BiH gura kćerku na poziciju u UN-u

Da je Turković ovu kampanju vodila u tajnosti i bez konzultacija s relevantnim institucijama govori i činjenica da o kandidatu u ovoj međunarodnoj organizaciji nisu upoznati ni Ministarstvo sigurnosti BiH, ali ni ministarstva unutarnjih poslova entiteta, koja su nadležna za borbu protiv terorizma.

Kandidatkinja BiH za člana/članicu Ureda za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim narodima (UNOCT) je Semra Turković-Hrle, kćerka ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, piše Glas Srpske.

O kampanji za učlanjenje BiH u ovu organizaciju, kao ni o kandidatu, nije upoznato ni Predsjedništvo BiH, ali ni druge institucije.

Ovo je novi skandalozni postupak Turković nakon što je bez znanja Predsjedništva prvo započela kampanju lobiranja za učlanjenje BiH u UNOCT, ada je turskom kolegi Mevlutu Çavusogluu poslala pismo u kojem ga poziva da pomogne BiH da pristupi organizaciji.

Ured za borbu protiv terorizma osnovan je 2017. godine na inicijativu generalnog tajnika UN-a Antonia Guterresa. Na njegovu čelu nalazi se Rus Vladimir Voronkov, a njegov zamjenik je bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

Iako nije jasno za koju funkciju konkretno je BiH podnijela kandidaturu, pretpostavlja se da je u pitanju Savjetodavno vijeće koje čini 21 država članica, među kojima je i Turska.

Turković od početka cijele situacije nije davala odgovore Predsjedništvu o ovom pitanju, a kako je Glasu Srpske rekao dobro upućen izvor, sada je poznato da je kandidat za predstavnika BiH u UNOCT-u njena kćerka Selma Turković.

– Turković je ovaj proces, kao i mnoge druge, opet vodila sama i u vlastitom interesu. Predsjedništvo je pokušalo dobiti odgovore, ali od toga nije bilo ništa. Nedavno smo upoznati da je kandidirala svoju kćerku za ovu međunarodnu funkciju. Ne znamo čiji je kandidat, ali svima je jasno iz kompletne situacije – istaknuo je dobro obaviješten izvor.

Da je Turković ovu kampanju vodila u tajnosti i bez konzultacija s relevantnim institucijama govori i činjenica da o kandidatu u ovoj međunarodnoj organizaciji nisu upoznati ni Ministarstvo sigurnosti BiH, ali ni ministarstva unutarnjih poslova entiteta, koja su nadležna za borbu protiv terorizma.

– Najnejasnije ostaje što je konačan cilj ovakve kandidature, ako uzmemo u obzir da se BiH vrlo često spominje kao problematična zemlja po pitanju borbe protiv terorizma. U međunarodne institucije kao što je ova trebali bi biti imenovani najbolji kadrovi, a ne članovi obitelji ili stranački službenici – rekao je izvor.

Savjetnica predsjedatelja Predsjedništva BiH Ana Trišić-Babić rekla je za Glas Srpske da ona prvi put čuje da se BiH kandidirala za članstvo u toj međunarodnoj instituciji, ali i da je Turković kao predstavnika predložila svoju kćerku.

– Zatekli ste me ovom informacijom, ali ako znamo da to dolazi od Bisere Turković, nisam iznenađena. Mi ćemo svakako još jednom tražiti obrazloženje ministarstva i same ministrice. Ovo je samo još jedan dokaz da ona vodi diplomaciju samo u privatne i u svrhe svoje stranke. Ona očigledno želi cijelu obitelj staviti u diplomatske krugove, pa je nakon sina i zeta, sada odlučila zaposliti i kćerku – rekla je Trišić-Babić.

Nezakonito djelovanje

Na prijedlog izaslanice Dušanke Majkić, Dom naroda Parlamenta BiH u narednom periodu trebalo bi raspravljati o nezakonitom djelovanju ministrice inozemnih poslova BiH Bisere Turković. Kao razlog za podnošenje inicijative Majkić je navela niz nezakonitih poteza Bisere Turković, a posebno ignoriranje činjenice da je za vođenje vanjske politike zaduženo Predsjedništvo BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Savršena ideja: Fini desert ili romantičan poklon za Valentinovo

Tinejdžerka preminula u vozilu na putu do Hitne pomoći