Srijeda, 6 srpnja, 2022

Ministarstvo tvrdi da su cijene goriva u FBiH niže od prosjeka u regiji

Pročitajte i ovo

U Federaciji BiH u svibnju ove godine za litru benzina BMB 95 u prosjeku se plaćalo 2,95 KM što je za 7,5 posto manje od regionalnog prosjeka.

Analiza Federalnog ministarstva trgovine o prosječnim maloprodajnim cijenama naftnih derivata u FBiH i zemljama regije, na temelju podataka GlobalPetrolPricesa, pokazuje da je u svibnju prosječna cijena BMB 95 u regiji iznosila 3,19 KM.

U Albaniji je u svibnju litra benzina BMB 95 u prosjeku koštao 3,70 KMHrvatskoj 3,32 KM, Crnoj Gori 3,30 KM, Sloveniji 3,13 KM te Srbiji 3,03 KM. Uz Federaciju BiH najniža cijena bila je u Sjeverna Makedoniji i iznosila je 2,88 KM.

Sličan odnos cijena je i kod dizela gdje je prosječna cijena u regiji u svibnju iznosila 3,35 KM po litri. U Federacija BiH cijena je bila 3,17 KM i za 5,37 posto je niža od prosjeka regije, prenosi Fena.

Albaniji je litra dizela u svibnju koštala 3,83 KM, dok je najniža cijena bila u Sjevernoj Makedoniji 2,75 KM.

Tijekom cijele 2021. godine cijene naftnih derivata bilježile su uspon, a snažan rast imale su u ovoj godini, naročito od ožujka, kao posljedica rusko-ukrajinskog rata.

Vlada Federacije BiH 1. travnja 2021. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (kalkulativne cijene), kojom je gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata. Ta odluka je još na snazi, prenijela je Fena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:jabuka.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča o nevjerojatnoj hrabrosti, požrtvovnosti i vjeri misionarke Vedrane Ljubić

Napali su je mačetom, bila je na rubu smrti, vidjela je stvari koje običan čovjek ne može niti zamisliti,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo