Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković bio gost emisije ‘Nedjeljom u 2’

Koji su najveći problemi u odnosima Hrvatske i BiH? Zašto političari naših dviju zemalja ne surađuju bolje te treba li Milorada Dodika shvaćati ozbiljno kada prijeti secesijom? Gost emisije Aleksandra Stankovića “Nedjeljom u dva” je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

O odnosima Hrvatske i BiH

Njegov prvi vanjskopolitički potez je bio dolazak u Zagreb.

– Skoknuo sam do Bruxellesa prije nego što smo mi uskladili termine. Naravno, prva destinacija u regiji je bila Hrvatska. Smatram to za nijansu boljom destinacijom od ostalih u regiji, jer mislim da su odnosi Hrvatske i BiH i generalno politička stabilnost ovog dijela jugoistočne Europe preduvjet za bilo kakav pomak u bilo kojoj sferi ili reformi života, kazao je.

Konaković ističe da ima puno pitanja i puno prilika između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna, objasnio je.

Kaže da mu je jasna zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod u BiH.

– Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama.

Dojmovi o Plenkoviću i Milanoviću

Kaže da generalno da su ga primili kao ministra vanjskih poslova primili predsjednici i Srbije, Hrvatske i crne Gore, pokazuje na poštovanje prema Bosni i Hercegovini.

– Ni jednog od njih ja ne znam osobno, niti sam imao neki osobni kontakt kao pretpostavku da se taj sastanak dogodio. I s predsjednikom, premijerom i ministrima vanjskih poslova sam razgovarao i u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, rekao je.

Sastanak s Milanovićem je kaže bio kurtoazan i korektan.

– Istina je da on govorio više nego što sam ja govorio, ali je govorio vrlo korektno. Podsjetio je na neke stvari koje su nama bile važne, kako je na jednoj od sekciji NATO-a bio prvi koji je govorio o kandidatskom statusu BiH, koji je nama jako važan, rekao je.

Sastanak s Plenkovićem je kaže ipak bio malo konkretniji.

– Zapravo je naglasio važnost reformi u ovoj godini, jer je naredna izborna za Europski parlament. Vrlo konkretni sastanci, zaključio je Konaković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prilagodite se Schengenu i ne nosite preko granice što nije dozvoljeno, kazne su po 1500 eura

Rimac otkrio: ‘Amerikanac koji je izlistao na burzu tvrtku za preko milijardu dolara, rekao mi je da je prodao sve i da dolazi u Hrvatsku’