Milanović: Perkoviću bih dao još 30 godina jer je zaslužan za osnivanje HDZ-a

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u srijedu da nije inicijator pisma u kojem generali traže pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, te se obrušio na HDZ i Andreja Plenkovića optuživši ih da su oni vezani za Udbu i poručio da je prvo pitanje rekonstrukcija Vlade.

Za pismo je rekao da ga je iznenadilo te da mu “komplicira život”, ali i dodao kako imena generala koji su ga potpisali nešto znače te da želi čuti njihovu priču.

Nisam pročitao, iznenadilo me jer mi komplicira život. Imena tih ljudi nešto znače, ali su sebi zakomplicirali život. Želim od njih čuti širu priču. Netko je citirao predsjednika Tuđmana koji je rekao “da nije bilo Perkovića, ne bi bilo mene ni HDZ-a”. Tuđman je stariji od Perkovića, on bi postojao, a ovo da je zaslužan za osnivanje HDZ-a to mu je otegotna okolnost, za to bi mu dao još 30 godina, kazao je.

Kaže da je prije dva tjedna bio kod generala Ante Gotovine kod kuće, no on mu ništa o tome nije govorio.

Ali prvo rekonstrukcija Vlade, jer to je ozbiljan presedan, a ne nekakva moja odluka, rekao je Milanović novinarima nakon svečane sjednice Županijske skupštine Zadarske županije.

Priča o pomilovanju je, kaže Milanović, jako široka i ima vremena za donošenje odluke o tome.

Odbacio je tvrdnje iz HDZ-a da je pismo orkestrirano između Ureda Predsjednika i generala, istaknuvši da je to prvo jučer rekao Medved “staklenim očima”, a danas i prvi HDZ-ovac Andrej Plenković. Potom je ustvrdio da je Plenković, koji je generale optužio da lobiraju za udbaše, sam “udbaški nasljednik, gojenac”.

Dakle, nije Rojsov ćaća bio rezervni major Kosa i Udbe i surađivao s Perkovićem 80-ih godina i bio doušnik na televiziji nakon pada Hrvatskog proljeća. Moj nije, nije ni Rojsov, nije ni Gotovinin, aludirao je Milanović.

Poručio je i kako je HDZ zalijepljen za Udbu kao žvakaća guma na trotoar glavnog kolodvora usred ljetne žege.

Nema tog “miniwasha” i “veš mašine budućnosti” koja to može oprati. Taj smrad dolazi iz HDZ-a već 30 godina, rekao je.

Na pitanje stoji li još uvijek iza svoga stava iz predsjedničke kampanje, da je institut pomilovanja relikt prošlosti, rekao je da i dalje stoji, no istaknuo kako neće pobjeći od te stvari.

Ja tu nemam nikakvu intimnu niti karijernu investiciju u to. Radije bih gledao u more i išao od proslave do proslave. Ali od nekih stvari ne možeš pobjeći, i ja neću pobjeći.  Hoću li donijeti odluku, kakvu ću odluku donijeti, ne znam, poručio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Izlazi neobjavljena pjesma Đorđa Balaševića

Godišnja inflacija u FBiH 11 posto