Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

Pročitajte i ovo

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece prvi je put obilježen 17. studenog 2009. godine kao rezultat suradnje zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prijevremeno rođena djeca su djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, najčešće vrlo mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom težinom manjom od 2.500 grama, čak i sa 550 grama, rođena u 25. sedmice trudnoće.

Životni ciklus jedne prijevremeno rođene bebe započinje rizikom i borbom za život, a uz njih ovo sve prolaze i njihove obitelji.

Prema istraživanjima UN-a, svako 10. dijete na svijet dolazi prije vremena, odnosno prije 37. tjedna trudnoće

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine rodi 15 milijuna prijevremeno rođene djece, a milijun njih ne dočeka svoj peti rođendan.

Tipične sokne linije i ljubičasta svjetla postale su simboli Svjetskog dana prevencije. Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo