Subota, 19 rujna, 2020

Matošević: Predlažemo konkretne i realne mjere u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti

Pročitajte i ovo

Blagdan Gospe Žalosne: Kardinal Vinko Puljić sutra na Kalvariji predvodi sveto misno slavlje

U utorak, 15. rujna slavi se blagdan Gospe Žalosne. Gospa Žalosna svečano se slavi na Kalvariji, kod Viteza, gdje prisustvuju...

Lovrinović upozorio koliko su Hrvati (ne)zastupljeni u institucijama

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na jučerašnjoj sjednici Posebno izvješće o zastupljenosti konstitutivnih naroda...

Čović i Izetbegović danas o izmjenama Izbornog zakona u Sarajevu

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA i Bakir Izetbegović danas će u Sarajevu održati sastanak, kao svojevrsni uvod...
Kao podrška ublažavanja posljedica prouzrokovanih epidemiološkom situacijom u BiH, ispred Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB upućen je dopis nadležnim institucijama u kojima su predložene mjere za ublažavanje negativnih posljedica u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti na području SBK/KSB.

Na temelju konzultacija i razgovora s predstavnicima ključnih turističkih i ugostiteljskih poduzeća s područja Srednjobosanskog kantona u okviru kojih su i turističke agencije, hotelska i ugostiteljska poduzeća, skijaški centri, sportsko-rekreacijski centri i drugi, donesen je zaključak koji se sastoji od devet mjera zaštite i unapređenja navedenih djelatnosti koje su najviše pogođene trenutnom epidemiološkom situacijom, a koje su usuglašene s privatnim poduzećima.

Direktor Turističkog ureda TR SBK/KSB, Miroslav Matošević istaknuo je da je u proteklom mjesecu, došlo do gotovo 100 % pada u prihodima poduzeća koja su orijentirana na ove djelatnosti, te da da su prvi i direktan udar pojave koronavirusa ali i svih mjera kriznih stožera osjetila upravo ova poduzeća već na samom početku mjeseca ožujka.

Očekuje se da će ugostiteljska i turistička djelatnost od svih drugih djelatnosti posljednja započeti s normalnim funkcioniranjem i nakon što se stabilizira epidemiološka situacija. Već je sada poznato da će većina ovih poduzeća imati identične gubitke kako u travnju tako sigurno i u svibnju, ali i u lipnju, bez obzira na neke optimistične najave skorog rješavanja ove krize. Prema saznanju, ističem da su svi unaprijed dogovoreni aranžmani, turistički dolasci, zakupi poslovnih kapaciteta, poslovni sastanci i seminari i sl. otkazani već početkom mjeseca ožujka za cijelu poslovnu godinu, kazao je Matošević.

Posljedice utjecaja koronavirusa u BiH u oblasti turizma su već izvjesne, obzirom da su brojna turistička i ugostiteljska poduzeća kao i obrti, uslijed nemogućnosti ostvarivanja svojih prihoda, odnosno zabrane rada, smanjene potražnje za uslugama, otkazivanjem ugovorenih poslova, te neizvjesnosti budućeg početka rada kao i nepoznatih ekonomskih mjera podrške gospodarstva svih nivoa vlasti, bili primorani provesti nepopularne mjere, a to je prekidanje radnog odnosa kod određenog broja svojih zaposlenika.

Na pitanje da li su određene mjere oporavka gospodarstva na višim nivoima vlasti zadovoljavajuće, Matošević je istaknuo da pojedine predložene mjere oporavka gospodarstva nisu uzele u obzir različite djelatnosti i stupanj pogođenosti istih uzrokovanih koronavirusom, iako su, kako ističe posljednjih dana evidentne pozitivne inicijative od pojedinih zastupnika u Parlamentu FBiH i Vlade FBiH prema turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti upravo na način koji predlažu.

Stupanj učešća turizma u prihodima pojedinih općina je izniman, a predložene mjere bi trebale znatno utjecati i na razvoj i oporavak gospodarstva u tim općinama generalno. Dakle, ne može se identično tretirati npr. djelatnosti ugostiteljstva, turizma, prijevoza putnika i sl.(turistička agencija, putnička agencija ili restoran, hotelska poduzeća i sl.) koje su najviše stradale i kojima su mjerama različitih nadležnih organa izričito zabranjene obavljanje djelatnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine i neke druge djelatnosti (npr. farmaceutska, informacijske tehnologije i sl.) koje i dan danas funkcioniraju i rade, kazao je Matošević.

Naši prijedlozi u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti su realni i u skladu s mogućnostima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Također, napominjem da je turizam izvozna djelatnost koja se obavlja na domaćem teritoriju i da je komplementarna i usko povezana s preko 50 drugih djelatnosti, kazao je na kraju Matošević.

Na pitanje koje mjere bi to bile od velikog značaja za ugostiteljsku i turističku ali i druge stradale djelatnosti na području Srednjobosanskog kantona Matošević naglašava da je između ostaloga, veoma važno da se u ekonomskim mjerama stabilizacije kantonalne i općinskih razina vlasti uvaži uloga i značaj turističke i ugostiteljske djelatnosti na osnovu ukupnog ekonomskog učinka koje ostvaruju u gospodarstvu Kantona i BiH, broja uposlenih radnika u ovim djelatnostima na Kantonu i u skladu s kontinuiranim rastom i investicijama.

Također, neophodno je da kriterij za financijsku pomoć – subvenciju između ostalog budu zabrana obavljanja djelatnosti,djelatnosti i stupanj pogođenosti tih djelatnosti u korelaciji sa strateškim usmjerenjem Kantona (postojećim strategijama razvoja i Strategijom razvoja Kantona) npr. putničkim i turističkim agencijama nije zabranjen rad ali zbog isključive povezanosti s drugim djelatnostima kojima je zabranjen rad (hotelska i druga ugostiteljska poduzeća, transfer putnika, zabrana kretanja, ograničenje kretanja i sl.) ova poduzeća de facto ne mogu nikako poslovati i ostvarivati prihode. Jako je važno da ona poduzeća i obrti koji su zbog različitih propisa bili primorani zakonski obustaviti svoju djelatnost ili zbog prirode poslovanja usko vežu svoje poslovanje za ta poduzeća i obrte (npr. putničke agencije) budu izuzeta od eventualnog kriterija „prekida radnog odnosa djelatnika“ kao kriterija za financijske subvencije poduzećima i obrtima.

Ovim mjerama se predlaže i ukidanje u potpunosti ili dijelom općinskih komunalnih taksi za 2020. godinu ovisno o financijskoj mogućnosti i ovisnosti lokalne vlasti o tim prihodima.
Osiguranje grant sredstava Vlade SBK/KSB i u 2020. godini kao podrška radu skijaških centara u srednjoj Bosni u skladu s praksom iz 2019. godine,je također važna mjera s obzirom na to da su predviđanja da će ljetna turistička sezona biti ispod svih očekivanja i trenutno realan oporavak turizma u srednjoj Bosni vidimo tek u uspješnoj narednoj zimskoj turističkoj sezoni (predviđanja) gdje imamo komparativnu prednost u naših sedam skijaških centara.

Pored ostalih, kao još jednu značajnu mjeru bitno je izdvojiti i da se unutar granta – poticaja gospodarstvu SBK/KSB osiguraju grant sredstva za ugostiteljstvo i turizam s programima npr: za turističke agencije, ugostiteljska poduzeća (smještaj i ugostiteljstvo), obrte u funkciji turizma, javne ustanove u direktnoj funkciji turizma čiji su osnovni prihodi vezani direktno za broj turista i usluge koje pružaju turistima.

Pojedine mjere usmjerene su na inicijative prema višim nivoima vlasti kao što je mjera podrške radu turističkih agencija kroz osiguranje izdavanja vrijednosnih vouchera umjesto povrata sredstava putnicima za ranije plaćene paket aranžmane na temelju prakse i nedavnih mjera koje je donijela Vlada RH. U ovom slučaju zaštićeni su i putnik (koji dobiva vrijednosni vouchera u iznosu uplaćenog aranžmana ali i turističke agencije koje su ova sredstva uglavnom preusmjerila drugima poslovnim subjektima u lancu turističkih aranžmana.

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

SRAMOTNO: Uvredljiva i neumjesna poruka na Spomen obilježju u Busovači

Sinoć je u inbox našeg portala poslana fotografija Središnjeg spomen obilježja palim braniteljima HVO-a u Busovači s jako ružnom,...

VITEZ: Teška prometna nesreća jutros – dvije osobe hitno prevezene u bolnicu

Jutros, oko 8.10, na magistralnom putu M-5, u mjestu Krčevine, općina Vitez, došlo je do prometne nesreće u kojoj su povrijeđene dvije osobe, koje...

Tragična nesreća prekinula snove: Dan kada su članovi Crvene Jabuke poginuli na putu za Mostar

Na današnji dan, 18. rujna 1986. godine, na putu za Mostar članovi "Crvene jabuke" doživjeli su tešku prometnu nesreću u Jablanici. Na licu mjesta poginuo...

Kosa vam se brzo masti? Ovo bi mogli biti glavni razlozi

  Ako imate problem s masnom kosom i osjećate se kao da biste je mogli svaki dan prati, vjerujemo da ćete se prepoznati u ovim...

Tomislav Žuljević; “Patnja je biti dijalizni bolesnik – nakon transplatacije bubrega živim novim životom!“

“Kada sam prije 14 godina bio suočen s bolešću bubrega, te kao dijalizni bolesnik bio svezan za bolnički krevet, a s obzirom da je...
- Marketing -

Pročitajte i ovo