Utorak, 30 lipnja, 2020

Matošević: Predlažemo konkretne i realne mjere u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti

Pročitajte i ovo

Dvije osobe iz Kiseljaka i jedna iz Kreševa pozitivne na koronavirus

Nažalost, od 16 danas testiranih osoba iz Kiseljska, dvije osobe su pozitivne  na COVID-19. Također je zabilježen i jedan...

Građanima BiH nije dozvoljen prolaz kroz Hrvatsku do Neuma

Građanima Bosne i Hercegovine nije dozvoljen ni prolaz kroz Hrvatsku ovog jutra, iako su ranije mogli ući u Hrvatsku...

FBiH: Od danas u zatvorenom prostoru obvezne maske

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je danas kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu...
Kao podrška ublažavanja posljedica prouzrokovanih epidemiološkom situacijom u BiH, ispred Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB upućen je dopis nadležnim institucijama u kojima su predložene mjere za ublažavanje negativnih posljedica u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti na području SBK/KSB.

Na temelju konzultacija i razgovora s predstavnicima ključnih turističkih i ugostiteljskih poduzeća s područja Srednjobosanskog kantona u okviru kojih su i turističke agencije, hotelska i ugostiteljska poduzeća, skijaški centri, sportsko-rekreacijski centri i drugi, donesen je zaključak koji se sastoji od devet mjera zaštite i unapređenja navedenih djelatnosti koje su najviše pogođene trenutnom epidemiološkom situacijom, a koje su usuglašene s privatnim poduzećima.

Direktor Turističkog ureda TR SBK/KSB, Miroslav Matošević istaknuo je da je u proteklom mjesecu, došlo do gotovo 100 % pada u prihodima poduzeća koja su orijentirana na ove djelatnosti, te da da su prvi i direktan udar pojave koronavirusa ali i svih mjera kriznih stožera osjetila upravo ova poduzeća već na samom početku mjeseca ožujka.

Očekuje se da će ugostiteljska i turistička djelatnost od svih drugih djelatnosti posljednja započeti s normalnim funkcioniranjem i nakon što se stabilizira epidemiološka situacija. Već je sada poznato da će većina ovih poduzeća imati identične gubitke kako u travnju tako sigurno i u svibnju, ali i u lipnju, bez obzira na neke optimistične najave skorog rješavanja ove krize. Prema saznanju, ističem da su svi unaprijed dogovoreni aranžmani, turistički dolasci, zakupi poslovnih kapaciteta, poslovni sastanci i seminari i sl. otkazani već početkom mjeseca ožujka za cijelu poslovnu godinu, kazao je Matošević.

Posljedice utjecaja koronavirusa u BiH u oblasti turizma su već izvjesne, obzirom da su brojna turistička i ugostiteljska poduzeća kao i obrti, uslijed nemogućnosti ostvarivanja svojih prihoda, odnosno zabrane rada, smanjene potražnje za uslugama, otkazivanjem ugovorenih poslova, te neizvjesnosti budućeg početka rada kao i nepoznatih ekonomskih mjera podrške gospodarstva svih nivoa vlasti, bili primorani provesti nepopularne mjere, a to je prekidanje radnog odnosa kod određenog broja svojih zaposlenika.

Na pitanje da li su određene mjere oporavka gospodarstva na višim nivoima vlasti zadovoljavajuće, Matošević je istaknuo da pojedine predložene mjere oporavka gospodarstva nisu uzele u obzir različite djelatnosti i stupanj pogođenosti istih uzrokovanih koronavirusom, iako su, kako ističe posljednjih dana evidentne pozitivne inicijative od pojedinih zastupnika u Parlamentu FBiH i Vlade FBiH prema turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti upravo na način koji predlažu.

Stupanj učešća turizma u prihodima pojedinih općina je izniman, a predložene mjere bi trebale znatno utjecati i na razvoj i oporavak gospodarstva u tim općinama generalno. Dakle, ne može se identično tretirati npr. djelatnosti ugostiteljstva, turizma, prijevoza putnika i sl.(turistička agencija, putnička agencija ili restoran, hotelska poduzeća i sl.) koje su najviše stradale i kojima su mjerama različitih nadležnih organa izričito zabranjene obavljanje djelatnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine i neke druge djelatnosti (npr. farmaceutska, informacijske tehnologije i sl.) koje i dan danas funkcioniraju i rade, kazao je Matošević.

Naši prijedlozi u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti su realni i u skladu s mogućnostima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Također, napominjem da je turizam izvozna djelatnost koja se obavlja na domaćem teritoriju i da je komplementarna i usko povezana s preko 50 drugih djelatnosti, kazao je na kraju Matošević.

Na pitanje koje mjere bi to bile od velikog značaja za ugostiteljsku i turističku ali i druge stradale djelatnosti na području Srednjobosanskog kantona Matošević naglašava da je između ostaloga, veoma važno da se u ekonomskim mjerama stabilizacije kantonalne i općinskih razina vlasti uvaži uloga i značaj turističke i ugostiteljske djelatnosti na osnovu ukupnog ekonomskog učinka koje ostvaruju u gospodarstvu Kantona i BiH, broja uposlenih radnika u ovim djelatnostima na Kantonu i u skladu s kontinuiranim rastom i investicijama.

Također, neophodno je da kriterij za financijsku pomoć – subvenciju između ostalog budu zabrana obavljanja djelatnosti,djelatnosti i stupanj pogođenosti tih djelatnosti u korelaciji sa strateškim usmjerenjem Kantona (postojećim strategijama razvoja i Strategijom razvoja Kantona) npr. putničkim i turističkim agencijama nije zabranjen rad ali zbog isključive povezanosti s drugim djelatnostima kojima je zabranjen rad (hotelska i druga ugostiteljska poduzeća, transfer putnika, zabrana kretanja, ograničenje kretanja i sl.) ova poduzeća de facto ne mogu nikako poslovati i ostvarivati prihode. Jako je važno da ona poduzeća i obrti koji su zbog različitih propisa bili primorani zakonski obustaviti svoju djelatnost ili zbog prirode poslovanja usko vežu svoje poslovanje za ta poduzeća i obrte (npr. putničke agencije) budu izuzeta od eventualnog kriterija „prekida radnog odnosa djelatnika“ kao kriterija za financijske subvencije poduzećima i obrtima.

Ovim mjerama se predlaže i ukidanje u potpunosti ili dijelom općinskih komunalnih taksi za 2020. godinu ovisno o financijskoj mogućnosti i ovisnosti lokalne vlasti o tim prihodima.
Osiguranje grant sredstava Vlade SBK/KSB i u 2020. godini kao podrška radu skijaških centara u srednjoj Bosni u skladu s praksom iz 2019. godine,je također važna mjera s obzirom na to da su predviđanja da će ljetna turistička sezona biti ispod svih očekivanja i trenutno realan oporavak turizma u srednjoj Bosni vidimo tek u uspješnoj narednoj zimskoj turističkoj sezoni (predviđanja) gdje imamo komparativnu prednost u naših sedam skijaških centara.

Pored ostalih, kao još jednu značajnu mjeru bitno je izdvojiti i da se unutar granta – poticaja gospodarstvu SBK/KSB osiguraju grant sredstva za ugostiteljstvo i turizam s programima npr: za turističke agencije, ugostiteljska poduzeća (smještaj i ugostiteljstvo), obrte u funkciji turizma, javne ustanove u direktnoj funkciji turizma čiji su osnovni prihodi vezani direktno za broj turista i usluge koje pružaju turistima.

Pojedine mjere usmjerene su na inicijative prema višim nivoima vlasti kao što je mjera podrške radu turističkih agencija kroz osiguranje izdavanja vrijednosnih vouchera umjesto povrata sredstava putnicima za ranije plaćene paket aranžmane na temelju prakse i nedavnih mjera koje je donijela Vlada RH. U ovom slučaju zaštićeni su i putnik (koji dobiva vrijednosni vouchera u iznosu uplaćenog aranžmana ali i turističke agencije koje su ova sredstva uglavnom preusmjerila drugima poslovnim subjektima u lancu turističkih aranžmana.

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Prometna nesreća na magistralnom putu M5 u mjestu Putićevo

Na magistralnom putu M5, u mjestu Putićevo općina Travnik u poslijepodnevnim satima (17:30) dogodila se prometna nesreća. U prometnoj su...

VITEZ: Supružnici Anka i Anto Grebenar zajedno imaju 183 godine, žive skromno i u ljubavi (VIDEO)

"Anti Grebenaru iz Mošunja kod Viteza je 99 godina, a njegovoj supruzi Anki 84 godine. Ovaj bračni par živi skromno i u ljubavi iako je...

FOTO: U sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova pod svetom misom busovaljak Vlč. Vedran Ćosić zaređen za svećenika

U ponedjeljak, 29. lipnja na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova pod svetom misom, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard....

Ministar ​Božinović: Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obvezne dvotjedne samoizolacije...

Oko 80% studenata u Mostaru razmišlja o odlasku u inozemstvo

Oko 80% studenata u Mostaru razmišlja o odlasku iz države, podaci su istraživanja koje je provela Udruga studenata odnosa s javnošću - PRUMO. Od...
- Marketing -

Pročitajte i ovo