Četvrtak, 6 listopada, 2022

Marina Pendeš za BHT1: Svatko ima svoju odgovornost, BiH je nastala na dogovoru

Pročitajte i ovo

U programu BHT 1 gostovala je izaslanica HDZ BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Marina Pendeš.

Govorila je o prijedlogu izmjena izbornog zakona i djelomičnih izmjena Ustava BiH koji je predstavio Hrvatski narodni sabor BiH, a koji se nameće kao goruće političko pitanje u BiH o kojemu bi narednog tjedna trebali biti nastavljeni i pregovori s predstavnicima međunarodne zajednice kao i o drugim aktualnim temama u BiH, javlja Viteski.ba.

“Ključne pregovaračke pozicije HNS-ovog tima kada govorimo o reformi izbornog zakonodavstva odnose se na otklanjanje svih onih nedostataka u postojećem zakonu koje se odnose na diskriminaciju kada govorimo o presudama iz Strasbourga, odnosno legitimnog predstavljanja kada govorimo o presudama Ustavnog suda jer u ovoj izbomoj godini nama je važno da se ne zloupotrebljava mogućnost da se Hrvatima biraju nelegitimni predstavnici kako u domove naroda tako iu Predsjedništvo BiH. Kada govorimo o kompromisu etničkog i građanskog modela izbornog zakona vi znate da je dosadašnji izborni zakon uglavnom gradanski koncipiran, samo su tri institucije one koje bi se trebale popuniti po etnickom principu, što je uostalom predvideno i mirovnim sporazumima kao institucije gdje će biti zastupljeni konstitutivni narodi. Na posljednjoj sjednici HNS a su uvažene sve primjedbe u pogledu prijedloga izbornog zakona i otklonjeni svi nedostatci, sve ostalo je na političkoj volji da se isti i usvoje kako bismo fokus aktivnosti stavili na ona pitanja koja su važna u pogledu euroatlantskog puta BiH. Izborna volja hrvatskog naroda ne smije biti anulirana i zanemarena, a kamo li zloupotrijebljena, jer BiH je država tri konstitutivna naroda. Ne postoji niti jedan razlog da se prijedlog HNS-a ne usvoji lako prepoznajemo određene opstrukcije koje su bile izražene kroz ovaj pregovarački proces.”

Na upit je li je opcija revitalizacija Herceg Bosne opcija ukoliko propadnu pregovori o reformi, što se moglo čuti nakon sjednice HNS-a, Pendeš je kazala.

„Jako važno je znati, a to većina političkih stranaka koje sebe u svom izričaju predstavljaju kao probosanske stranke usmjerene su na umanjivanje i zanemarivanje doprinosa Hrvata u stvaranju BIH, HR-HB je unijeta u BiH kroz Dayton, Hrvati su svoj doprinos dali na referendumu jer da ga nismo podržali pitanje je što bi bilo. Mora se uvažiti politička volja Hrvata u BiH jer ako je nekome cilj da prebriše Hrvate, onda svi imamo problem Svi oni koji žele dobro BiH pa i predstavnici Medunarodne zajednice moraju razgovarati s predstavnicima tri konstitutivna naroda, ne može se zanemariti volja jednog naroda. Ova mantra o probosanskim snagama je zanimljiva, da čovjek iz Hercegovine promovira nekakvu probosansku politiku. Nisu oni BiH što prije to shvate svima će nam biti bolje U nedostatku vlastitog programa za bolje perspektive BiH, jer doprinos ministara HDZ-a u tim euroatlantskim procesima nitko ne može osporiti oni koji nemaju vlastiti program onda izmišljaju situacije gdje su im glavni problemi HDZ, HNS i predsjednik Čović“.

Na upit novinara što će HNS poduzeti ukoliko ne bude usvojen Izborni zakon BiH te hoće u će bojkotirati izbore, Pendeš poručuje kako nema razloga da se ne usvoji prijedlog HNS-a i da se izbori ne održe, a u pogledu mogućeg bojkota ističe kako ne bih bacala kašike na stol te da svatko ima odgovornost za učinjeno odnosno ne učinjeno.

„HDZ je uvijek imao odgovornost prema svom biračkom tijelu i zauzimao je proaktivnu ulogu po pitanju reforme izbornog zakona, imali smo mnoštvo prijedloga mogućih rješenja, dok drugi nisu ponudili ništa, osim što su govorili da im isti nije prihvatljiv Krajnje je vrijeme da prihvate ponudeni prijedlog ako već nemaju svoj. Protiv sam učeśća institucije Visokog predstavnika u ovom procesu i nametnutih rješenja jer ovaj posao moraju završiti predstavnici političkih stranaka. Govoreći o nametnutim izmjenama kaznenog zakona BiH i reakcije javnosti nakon što su izaslanici HDZ BIH podržali zaključke SNSD-a te sankcijama američke administracije koje su primijenjene prema nekim političkim liderima Pendes ističe kako je predsjednik Čović već takve navode jasno demantirao i objasnio kakva je situacija bila Medutim mi smo podržali ove zaključke jer smatramo da Visoki predstavnik ne treba nametati odluke, već se odluke trebaju donositi u institucijama BIH. HDZ HNS sigurno ne negiraju zločine već očekuju da Tužiteljstvo BiH konačno počne raditi na procesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima Srednje Bosne, Jablanice, Konjica, Bugojna, Bikosa Miletica, Križančevog Sela, Buhinih Kuda, Dusine kod Busovače, Trusine, Grabovice… Sankcija je bilo ranije, pa je vrlo upitno kakve su rezultate dale, smatram da se svi mi trebamo vratiti političkom dijalogu i pokušati naći rješenja kao odgovore na probleme koje imamo, drugog puta nema. Probleme treba otklanjati a ne antagonizirati ljude zato sto iznose svoje poglede na određena pitanja. Moramo se vise uvažavati, ne znam zbog čega bi nekome bio vitalni nacionalni interes onemogućiti da Hrvati izaberu svoje legitimne predstavnike. U tom smislu mi smo protiv unitarizma i separatizma, a zagovaramo federalni koncept uređenja BIH“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Asim Mekić: Najrealnija je opcija koalicija SDA i HDZ BiH

Novo ažuriranje podataka od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH donijelo je i novi rasplet kad su u pitanju raspodjele...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo